X
Annons
X
Recension

Cart life En stor berättelse om vardagen

En ukrainsk invandrare. En ensamstående mor. En koffeinberoende bagelförsäljare. Tre små historier om helt vanliga individer blir tillsammans en berättelse om drömmar, fattigdom och att vara människa. ”Cart life” tar upp ämnen som få spel vågar sig i närheten av.

Lägger du dina sista pengar på mat till dig själv eller till katten? ”Cart life” tvingar dig att göra livsval. När Cart Life recenserades i Svd fick det betyget 6 av 6. På Metacritic har det fått det sammanvägda kritikerbetyget 79 av 100 och av användare får spelet betyget 6,1 av 10. Foto: RICHARD HOFMEIER

Spelvärlden är svältfödd på bra berättelser. Till viss del är det historiskt betingat. Mer än någon annan kulturform har spelen vuxit upp i symbios med redan etablerade kommersiella strukturer. Sådana viftar bort det lilla, det känslomässiga och det personliga till förmån för det stora, det fantastiska och det högljudda. Sådant som säljer. Det saknas en tradition av historieberättande bortom science fiction-klyschor och konflikter som kan lösas med skjutvapen.

Ett dagsaktuellt exempel är ”Bioshock infinite”. I vilket annat sammanhang som helst hade det mottagits som en finurlig men svårbegripligt blodtörstig bagatell. I spelvärlden hyllas det istället andaktsfullt som en tidlös klassiker.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X