Annons

Mikael Mölstad:En stjärna är inte fel – men det betyder inte allt

Äntligen, säger säkert många. Guide Michelin har vågat släppa iväg sina testare utanför de stora städerna i Norden. Resultatet blev positivt – om än inte särskilt överraskande för alla oss som är intresserade av kroglivet i Norden.

Under strecket
Publicerad

Redan förra året skulle den franska guiden ha vidgat sina vyer i de nordiska länderna. Men då blev det bara Malmö och Århus som tillkom. När de nu tar steget fullt ut är stjärnregnet ändå begränsat. Guide Michelin har ju historiskt inte varit speciellt generösa med stjärnor till Sverige och övriga nordiska länder. Alla som rest runt i till exempel Frankrike och ätit på enstjärniga krogar vet att nivån på de flesta av dem ligger långt under en svensk och nordisk restaurang med en stjärna.

För mig är det obegripligt att ingen nordiskt restaurang fått tre stjärnor tidigare. Det nordiska köket har ju i snart tio år varit ett av de mest trendskapande i världen. Nu kom visserligen de första tre stjärnorna gånger två. Men ingen till Sverige – vilket inte bara är en besvikelse utan också en stor orättvisa, anser jag.

Annons
Annons
Annons
Annons