Annons

Ylva Herholz:En stillsam färd in till det allra innersta

Snart infinner sig känslan av Waldfreiheit, en skogens frihet.
Snart infinner sig känslan av Waldfreiheit, en skogens frihet. Foto: Jürgen Fromm/TT

Efter flera berättelser från andra världsdelar är den tyske reportern Wolfgang Büscher tillbaka i hemlandet, i byn och i skogen där han tillbringade mycket tid som pojke. På bokhyllan och i skrivbordslådorna finns lämningar från alla uppväxtår, och det blir en vemodig färd inåt på fler än ett sätt.

Under strecket
Publicerad

En ny bok av den mästerlige tyske reportern Wolfgang Büscher är en efterlängtad litterär begivenhet: i mitten av augusti kom så ”Heimkehr” – hemvändande, hemkomst – en mångbottnad berättelse om återkomst. Büscher är här tillbaka i hemlandet, efter några reseberättelser från andra världsdelar (där han för det mesta, som vanligt, gått till fots). Och det är till hemlandets själva mitt han återvänt – efter att tidigare ha skildrat en rundvandring i utkanten, utmed landsgränsen, och i en annan storslagen historia vandrat från Berlin till Moskva. Trakten i hemlandets hjärta är hans barndomsland, det var här han blev ung man och vuxen; det är hit han vänt åter. Här finns das Haus, huset han bodde i med sin mamma – från sitt pojkrumsfönster kunde han se skogen, solen som gick ner över den och bergen därbortom, efter långa dagar av lek, kojbyggande och äventyr med kamraterna där.

Nu har han lånat en jaktstuga ett gott stycke in i storskogen i grannskapet, och installerat sig för knappt ett trekvarts år. 

Annons
Annons
Annons