En stilla, lätt pjäs om vänskap och döden

Under strecket
Publicerad
Annons

Lodrät 4
Radioteatern, Luleå
Manus, regi: Anna Azcárate
Medv: Paula Brandt, Margareta Gudmundson

Det finns vänskap av den sorten att den håller samman liv och mening. Birgitta och Petronella, kallad Piff, har känt varandra under 37 år, delat somrarna vid Birgittas sommarstuga, varit med om varandras barnafödslar och skilsmässor.
Nu kluckar vattnet åter runt bryggan där väninnorna sitter - utan män, barn och barnbarn men beredda att dela ännu en semester av trygg tillit, minnen och framvuxet systerskap. Radion står på, det är Melodikrysset. Birgitta får plötsligt ett raserianfall - mitt i idyllen river hennes ångest. Hon ska dö, har bara året kvar. Äggstockscancer. Sommaren blir något annat - en bitvis stormig färd mot att acceptera, tala ut och säga, obekväma sanningar.
Anna Azcárate har skrivit en finstämd och öppenhjärtig pjäs om kvinnlig vänskap, kvinnoliv och vår ångest inför döden - egen och andras. Birgitta tänker minsann göra en egen show av sin död och passar på att berätta några sanningar
för Piff: om otrogna äkta män, om kvinnor som inte tillåter sig egna liv utan bara väntar på andra. Birgitta tillåter sig att vara elak så här på slutet och menar att Piffen håller på att självdö inuti sitt liv och äktenskap.
Paula Brandt och Margareta Gudmundson spelar Birgitta och Piffen med nära självklarhet, rispad ändå av det stora allvar man står inför. Vågor skvalpar, radion viskar bakgrund, jordgubbarna kostar 14:95 och det är svensk sommar. Konstigt att man kan dö då just när det är som vackrast.
Anna Azcárate skriver om vad man kan säga och vad man inte kan säga men gör ändå, om man bara har rätt redskap. ”Lodrät 4” är en stilla, lätt pjäs om svåra saker och ett lagom svårt, sommarljust korsord om döden.
Repris: P1 4/4 kl 20.40 och 11/4 kl 00.40

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons