Annons
X
Annons
X

En statsminister formas

Vid valet 2014 ska Stefan Löfven försöka matcha Fredrik Reinfeldt som då har åtta års erfarenhet som statsminister. 1 maj blir ett första test. Har han de kvaliteter som krävs? SvD har sökt svaret.

Han dominerar hela bilden, pojken med rutig kavaj och ett stort gapskratt. Det skulle ha kunnat vara ett tidigt porträtt av HSB, Han som bestämmer – Göran Persson – men det är SSU-Boteås förste ordförande. Året är 1972 och Lennart Magnusson och hans kompisar har precis bildat sin ungdomsklubb.

På ordförandens vänstra sida skymtar han fram. Han är inte den som tar plats. Han är lagspelaren som gärna kastar sig in i en diskussion men inte någon som armbågar sig fram. Men det är han som ska bli det finaste en SSU:are kan drömma om: ordförande för Socialdemokratiska arbetarepartiet.

Barndomskamraten Per Bodin fick gå ut och sätta sig i bilen när han fick reda på att Stefan Löfven hade valts till ny partiledare. Han ville vara för sig själv, så rörd blev han.

Annons
X

–Det var så roligt för Stefan. Jag blev så glad för han, säger Per Bodin på sin ångermanländska.

Han fiskar upp bilden av den första styrelsen ur jackfickan och beskriver grabben bredvid där på fotografiet.

–Pratade gjorde han, men han gjorde inget väsen av sig så att man märkte det.

Ex-ministern Berit Andnor ledde valberedningen som föreslog Håkan Juholt som ny partiledare efter Mona Sahlin. Efteråt måste hon ha tagit sig för pannan många gånger, åtminstone om hon var något så när uppdaterad med den statsvetenskapliga forskningen. Är hon det inte, så borde hon ha läst på.

Valforskarna i Göteborg mäter nämligen inför varje val hur statsministerkandidaterna matchar varandra. Kriterierna handlar om jordnära saker:

Hur pålitlig, inspirerande, kunnig och sympatisk är partiledaren? Finns förmågan att prata så att folk förstår och kunskapen om hur ”vanligt” folk har det? Hur stark ledare är man? Pålitlighet väger tyngst, enligt forskarna.

2002 skåpade Göran Persson ut Bo Lundgren. 2006 vägde det jämnt mellan Persson och Fredrik Reinfeldt, men Moderatledaren sågs som mer sympatisk, pålitlig och inspirerande. 2010, när Reinfeldt ställdes mot Mona Sahlin, hade han tagit över även i grenarna kunnig och stark ledare.

Håkan Juholt fick aldrig tillfälle att mäta sig med Reinfeldt. Men mycket lite talar för att han skulle ha haft en chans, om man ska utgå från de opinionssiffror han lyckades nå.

Nu är det Stefan Löfven som ska gå en match mot Moderatledaren. På pappret är kampen ojämn; Reinfeldt kommer då att ha åtta års erfarenhet som statsminister.

Ådalen. Det blir sightseeing i Löfven-land med Per Bodin. Till fotbollsplanen där de två spelade i Undroms IF; ”vi var väl medelmåttor”. Till Ångermanälven där de lärde sig simma; ”det är en strömfåra där ute”. Till skolan där en äldre lärarinna lät dem sitta en hel dag ute i korridoren när de inte hade skött sig. Där de fick knäppa händerna och tacka gud för maten efter lunchen. Det var 60-tal och barnen skulle fortfarande hållas gudfruktiga.

Idag är Undrom en by satt på undantag, bara mataffären är kvar. Men för en socialdemokratisk partiledare kan det knappast finnas en bättre plats att växa upp på. Det här är nämligen Ådalen, klassisk mark för svensk arbetarrörelse. Bara några mil bort föll skotten i Lunde vid en arbetarprotest i maj 1931. Norrlandsförfattaren Olof Högberg har beskrivit industrialismens brutala framfart när skogen skulle exploateras: Rikedomarna ”flöto evinnerligen iväg ned för älven, medan all möjlig fattigdom stannade kvar i form av orkeslösa skogsarbetare och allt annat mänskligt avfall”.

För socialdemokratiska kärnväljare har Ådalen fortfarande ett signalvärde. Med sina rötter och sin fackliga bakgrund har Stefan Löfven automatiskt hög trovärdighet trots att han som Metallbas drivit igenom omstridda förslag, som ungdomslöner.

Rundturen slutar framför en sliten dörr i Sunnersta Folkets hus. Där innanför lades grunden för bygget av en socialdemokratisk statsministerkandidat. Det var Per Bodins mamma och Stefan Löfvens fostermamma Iris Melander, själva S-kvinnor, som hjälpte dem att starta SSU-klubben. De ogillade att sönerna gick på centerungdomarnas danser.

–Vi löste nog alla världsproblemen där inne, minns Per Bodin.

I skogsbacken en bit bort skymtar Löfvens barndomshem.

När mamma Iris sitter vid köksbordet med katten i knät vill hon inte kännas vid att hon skulle ha någon del i att sonen blivit partiledare.

–Du vet hur det var, det fanns ingen tv. Något skulle man engagera sig i och det blev kvinnoklubben, säger hon.

Stefan Löfven skrockar när han får höra att mamman inte tycker att hennes och pappa Tures engagemang skulle ha betytt något.

–Njo, serru det hade det. Med all respekt för mamma hade det betydelse. Men det kanske var det där att de inte prackade på något. De sa inte att du ska bli socialdemokrat.

Örnsköldsvik. På IF Metalls kontor tar före detta ombudsmannen Roger Frisk och den nuvarande, Göran Nilsson, emot. I prydnadsskåpet står fackförbundsvimplarna men också bröllopskortet av Stefan och Ulla Löfven.

Roger Frisk har blivit uppringd av själva partisekreteraren Carin Jämtin. Budskapet: SvD är på väg. Signalen kan inte misstolkas. Bilden av ett söndrat parti under Håkan Juholts tid ska tvättas bort – enade vi stå. Då måste hela rörelsen hjälpas åt.

Men Carin Jämtin hade inte behövt ringa. Vänner som grillar och dricker whiskey med Stefan Löfven under sommarkvällarna, och som nu undrar om Säpo-vakterna ska tillåtas vara med, har bara gott att säga om honom.

–Han har inte, som det sägs om ombudsmän, stor mun och små öron, utan stora öron och liten mun. Alla gör så gott de kan. Det är hans livsmodell, säger Roger Frisk.

–Det kändes tryggt att vara med när han ledde. Man växte med hans hjälp, säger Göran Nilsson.

Men det utmärkande är inte de positiva orden, de är väntade, utan beskrivningen av Stefan Löfvens strategi som fackbas. Vägen fram var ofta inte rak. Oavsett om det handlade om att få upp lönerna eller få till stånd en bättre arbetsmiljö så var det målet, inte medlen, som betydde något.

Vilhelmina. ”Inlandet ska leva” står det på plakaten. Dorotea-upproret har tagit sig till Vilhelmina för att protestera vid Socialdemokraternas distriktskongress. Kvinnorna bakom protesten har redan visat att de är massmedialt skickliga. De tänker inte missa tillfället när den nye S-ledaren kommer.

Men partifolket bjuder in dem med beskedet att det dröjer innan Löfven kommer. När bilen glider in framför Folkets hus sitter demonstranterna som bäst och dricker kaffe. En uppvisning i konsten att undvika dålig publicitet.

När sedan Stefan Löfven kliver upp på scenen möts han av partivännernas applåder.

–Sådant här är lite svårt för en svetsare att hantera, säger han med en publikfriare som det inte är sista gången han kör.

Men talet tas emot utan att väcka något riktigt jubel. Kanske har det att göra med det där som vännerna i Ö-vik var inne på: Löfven slår fast att det är målet som är det viktiga.

–Vi får aldrig bli nostalgiska, säger han.

Socialdemokrater som drömmer om slopat jobbskatteavdrag får fortsätta att drömma. Stefan Löfven lovar inga återställare, en besk medicin som än så länge accepteras i alla S-led. Baksmällan efter den förre partiledaren måste botas.

Karl Gustav Abramsson – KG kallad – är fullmäktiges ordförande i Vilhelmina. Han har suttit både i riksdagen och partistyrelsen och har en inte helt oomstridd politisk karriär bakom sig. Frispråkig är han fortfarande.

Han menar att det visserligen har blivit arbetsro i partiet under Stefan Löfvens ledning, men även om S-ledaren skulle lyckas matcha Fredrik Reinfeldt så återstår mycket arbete.

–Man ska vara ärlig och säga att loppet inte är gjort än.

Tiden efter valförlusten 2006 har varit förlorade år, enligt KG Abramsson. Vägen tillbaka är lång.

–Svaret på hur allvarligt skadat partiet är får vi inte förrän om några år.

Lund. Svetsaren från Ö-vik är sparsmakad när han väljer sina framträdanden men det här tillfället vill han och hans strateger inte missa.

Klockorna i domkyrkan har tystnat när Stefan Löfven tar stegen upp för den branta stentrappan in till Akademiska Föreningen. Han passerar en affisch från Tage Erlanders framträdande 1957.

När Stefan Löfven tackar ja till att medverka vid den klassiska studentaftonen i Lund så sällar han sig till en exklusiv klubb av statsministrar och prominenta politiker. I publiken sitter professorer, Lundaetablissemang och så förstås studenter. Inga kärnväljare direkt, men det är också en del av poängen.

Utfrågaren, SVT:s Margit Silberstein, pressar honom om vapenexporten och vinster i välfärden. Stefan Löfven försöker trumma in sitt budskap om stabila statsfinanser och en aktiv näringspolitik.

Efteråt går Stefan Löfven en trappa upp till den traditionella eftersitsen med pyttipanna, öl och nubbe, medan Jonas Hogener reser sig för att gå. I vår blir han färdig civilekonom. Han har röstat en gång, då blev det borgerligt. Men efter den här kvällen överväger han något annat.

–Stefan Löven verkar genomtänkt när det gäller jobben. Det tror jag kan attrahera mig, säger han och beskriver alliansen som ”idéfattig”.

Men hur passar statsvetarnas kriterier in på honom?

–Han vet hur en kommunalarbetare har det. Trovärdig är han absolut.

Stefan Löfvens fackliga bakgrund är också ett plus.

–Där handlar det om att nå överenskommelser, politik är mer av konfrontation. Han kan vinna på att komma ifrån smutskastningen.

Att en ung, manlig ekonom upplever Stefan Löfvens framtoning som positiv ger sannolikt S-ledningen rysningar av välbehag. Men – för att kyla av dem lite grand: Mona Sahlins Socialdemokrater var nästan dubbelt så stora som Moderaterna två och ett halvt år före valet – ändå blev det ett historisk stort nederlag.

Stockholm. Elvy Söderström, kommunalråd från Löfvens hemstad Örnsköldsvik, tar emot på partihögkvarteret. Hon är ett inventarium i VU, Socialdemokraternas högsta ledning, där hon har suttit sedan 1997. Vintern 2012 är hon med och vaskar fram en ny partiledare. Valet faller på en ur VU-kretsen: Stefan Löfven.

De var många som ställde frågan till honom, berättar Elvy Söderström.

–Stefan är en kunnig, drivande ledare som är tydlig ideologiskt, säger hon och täcker därmed in åtminstone två av statsvetarnas kriterier: kunnig och stark ledare.

Själv har Stefan Löfven uppenbart prioriterat två av kraven: kunnig och pålitlig. Det visar en av hans nyckelmeningar:

–Det är oerhört viktigt för ett parti som vill ha regeringsmakten att vi upplevs som trovärdiga i ekonomiska frågor. Svenska folket måste känna att de där, Social- demokraterna, de fixar ekonomin, säger han.

På tunet utanför Folkets hus grunnar Per Bodin lite över statsministerkriterierna innan han svarar. Men här är Stefan Löfven i trygga händer.

–Han är lugn, saklig och kunnig. Det är inte några utsvävningar utan raka svar. Och så den där tryggheten. Folk verkar känna en tillit till honom.

Men det sista kravet ger Per Bodin besvär. Kanske är det ett norrländskt jantejag som sätter in eller så har han bara svårt att föreställa sig barndomskompisen, ”han var väl som en av oss”, i Sagerska palatset. För svaret på frågan om Stefan Löfven är en stark ledare blir inte särskilt uttömmande.

–Det är svårt att säga. Men det verkar ju så. Nej, usch vad det är kallt.

Per Bodin, som har fått på sig vårrocken, retirerar ur snålblåsten in i bilen.

Källa: SOM-institutet i Göteborg.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X