X
Annons
X
Recension

Ett rike av denna jord En ständig kamp mellan individ och religion

Syskonen Salma och Tannus växer upp utan föräldrar i en snöklädd bergspassage i Libanon. Hyllade Hoda Barakat vet hur man skapar en hel värld med några få meningar – men den här episka romanen är ett kantigt föremål som tvingats ner i en rund ask, skriver Christina Kall.

Hoda Barakat kommer från Libanon och är född 1952. Hon är numera bosatt i Paris Hennes roman ”Vattenplöjaren” belönades med Naguib Mahfouz-medaljen 2000. Foto: Patrick Box/Opale
Läs mer om Vårens böcker 2018

"Till människorna bland dessa höga berg, för den tid vi hade tillsammans." Hoda Barakats roman "Ett rike av denna jord" börjar med en dedikation till en svunnen värld. Det här är den andra boken av den hyllade libanesiska författaren som ges ut på svenska. Efter en dedikation som formar sig kring begreppen tro och förnekelse, det stoff som författaren menar att alla berättelser består av, följer historien om syskonen Salma och Tannus, som tidigt blir föräldralösa.

Att slå upp bokpärmarna och svepa med blicken över texten är som att vandra rakt in i en snöklädd bergspassage i Libanons svårtillgängliga nordvästra delar. Här, i den kristna bergsbyn Bcharre, pågår en ständig kamp mellan människa och natur; mellan den enskilda individen och de strikta riktlinjerna i religion och tradition. Men det ska komma att ändras. Bokens tidsspann är brett och spänner mellan 1920-talet och 1975.

Hoda Barakat kommer från Libanon och är född 1952. Hon är numera bosatt i Paris Hennes roman ”Vattenplöjaren” belönades med Naguib Mahfouz-medaljen 2000.

Foto: Patrick Box/Opale Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X