Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:En späckhuggare på land

”Den här späckhuggaren fungerar inte.”
”Den här späckhuggaren fungerar inte.” Foto: Kamerareportage/TT

När det sägs att ”ingen kunde förbereda sig på det som skulle hända”, är det inte sant. Vi har lagt enorma resurser på att förbereda oss.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vi var så rustade. Kanske fanns det inget annat land i världen som hade sådana tankemässiga förutsättningar att hantera en pandemi så som Sverige. När vi ser oss i spegeln eller ber våra ambassader och Svenska institutet att berätta om vårt land, ser vi en vacker, genomklok och lagom tjock hen i sina bästa år. Medveten och modern. Och som vi kan formulera oss! Ingen kan formulera sig så vackert som vi gör i de dokument som likt vackra svalor flyger högre än de högsta hustaken vi har konstruerat.

Det kändes för många initialt betryggande. De flesta tänkte att nu får de som både har överblick och ansvar ta kommandot. Och letar man i arkiven får man just en betryggande bild av att det har tänkts och tränats, planerats och förberetts just för situationer som denna. Världen har prövats av pandemier tidigare, så det har funnits möjlighet att skaffa sig erfarenhet och bygga skydd där blågula akilleshälar har uppenbarat sig.

Annons
Annons
Annons