Reportage

Smutsigt spel när Göteborg förvandlas

Akbar och Shamsi Naemai ägde den nu rivna fastigheten, där de drev sin charkbutik. I boken beskrivs hur kommunala Älvstranden kämpade för att få bort dem. I dag är makarna Naemais verksamhet det enda av det gamla som finns kvar i området. ”Jag accepterar inte att bli bortskuffad hur som helst”, säger Shamsi Naemai som fick flytta med in i Nya Kvillebäcken.
Akbar och Shamsi Naemai ägde den nu rivna fastigheten, där de drev sin charkbutik. I boken beskrivs hur kommunala Älvstranden kämpade för att få bort dem. I dag är makarna Naemais verksamhet det enda av det gamla som finns kvar i området. ”Jag accepterar inte att bli bortskuffad hur som helst”, säger Shamsi Naemai som fick flytta med in i Nya Kvillebäcken. Foto: Katarina Despotovic

Gentrifiering framställs ofta som något självklart och ofrånkomligt. Enligt en ny bok är det tvärtom en medvetet styrd process. ”Den urbana fronten” lyfter fram cynismen när området Kvillebäcken i Göteborg förvandlades från småskaligt och enkelt till exklusiva kvarter för ”moderna människor”.

Under strecket
Publicerad

I de tidigare industribyggnaderna fanns föreningar och småverksamheter. Bakom den gula plåtfasaden hade Islamiskt centrum en möteslokal, med läxläsning och bönerum. När huset skulle rivas föreslog föreningen att verksamheten skulle flytta in i någon nybyggd lokal i området. Men det blev nej eftersom det inte skulle finnas några ”lämpliga lokaler" i Nya Kvillebäcken.

Foto: Katarina Despotovic

Bönerum i den islamiska föreningslokalen.

Foto: Katarina Despotovic

Boken ”Den urbana fronten” av Catarina Thörn och Katarina Despotovic, är utgiven av Arkitektur förlag.

Foto: Katarina Despotovic

Nya Kvillebäcken tar form. I förgrunden ett nytt kontorshus. I bakgrunden ser man områdets bostadshus.

Foto: Katarina Despotovic
Annons

Ni har hört den förut. Berättelsen om konstnärer och hipsters som drar in, höjer statusen på ett område och bidrar till prisökningar och höjda hyror. Ni har sett listorna med olika tecken på att gentrifiering tagit över en stadsdel.

En butik med ekologiska barnkläder. En espressokedja. En våg av renoveringar.

Annons
Annons
Annons