En smakfråga naturligtvis

Ekoviner var första steget, nu talar allt fler om naturviner. Men åsikterna om dem går isär. Somliga applåderar att de är tillsatsfria, andra tycker att det är ett sätt att kränga halvtaskigt vin för dyra pengar. Vi lät SvD:s vinskribent Mikael Mölstad och mat­skribenten Mats-Eric Nilsson testa och ge sin syn på saken.

Under strecket
Publicerad
SvD:s vinskribent Mikael Mölstad och mat­skribenten Mats-Eric Nilsson testar och ger sin syn på saken.

SvD:s vinskribent Mikael Mölstad och mat­skribenten Mats-Eric Nilsson testar och ger sin syn på saken.

Foto: LARS PEHRSON
Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Annons
SvD:s vinskribent Mikael Mölstad och mat­skribenten Mats-Eric Nilsson testar och ger sin syn på saken.

SvD:s vinskribent Mikael Mölstad och mat­skribenten Mats-Eric Nilsson testar och ger sin syn på saken.

Foto: LARS PEHRSON
Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

SvD:s vinskribent Mikael Mölstad och mat­skribenten Mats-Eric Nilsson testar och ger sin syn på saken. Foto: LARS PEHRSON

NYTT

Mikael Mölstad

Passion som försäljningsknep

Naturviner väcker starka känslor. Kanske för att det finns en religiös överton hos de redan övertygade. Eller för att andra är så tvärsäkra på att det inte är drickbart.
Till Mikaels artikel

Annons
Annons

Tillsatsfritt ger mersmak

Ena dagen köper du en pinnglass för 19.90 och blir ned till minsta färgämne upplyst om vad den innehåller. Nästa dag slår du till på en flaska rioja för 125 kronor – och får helt i enlighet med rådande EU-regler inte veta ett dugg.
Till Mats-Eric artikel

Mousserande

Françoise Bedel Origin’Elle Extra Brut

316 kr, Champagne, Frankrike, 7874, mousserande (TM Franska Kvalitetsviner)

Mikael Mölstad: En charmig champagne, citrusfrisk med nötig smörighet och bra kryddmineralig, lång bitter avslutning.

Betyg: 5 av 6

Mats-Eric Nilsson: Här hittar jag toner av äppelmos och persika och njuter av en riktigt lång eftersmak.

Françoise Bedel Dis Vin Secret

340 kr, Champagne, Frankrike, 77410, mousserande (TM Franska Kvalitetsviner)

Mikael Mölstad: Något smörig med gröna äpplen och aprikosfrukt, lite bränd kryddörtig syra och stram rik eftersmak.

Mats-Eric Nilsson: Inslag av torkad frukt i en frisk champagne med hygglig eftersmak.

Annons
Annons

Françoise Bedel Entre Ciel et Terre

387 kr, Champagne, Frankrike, 77411, mousserande (TM Franska Kvalitetsviner)

Betyg 3 Mikael Mölstad: Toner av yoghurt, friska äpplen med mineraltoner och rik grapebitterhet med rik stramsyrlig eftersmak.

Betyg 4 Mats-Eric Nilsson: Tydlig mineralton med inslag av lakrits, frisk syra i eftersmaken.

Laherte Frères Blanc de Blanc Brut Natur

335 kr, Champagne, Frankrike, (privatimport), mousserande (Vin & Natur)

Betyg 4 Mikael Mölstad: Bra äpplig smörighet med bitter grapefruktsyra och en attraktiv rikt kryddsyrlig avslutning.

Betyg 3 Mats-Eric Nilsson: Tropisk, mycket torr, alltför sluten för min smak.

Vitt

Butteaux 2009 (Le Vendanger Masqué)

260 kr, Chablis Grand Cru, Frankrike, (privatimport), vitt torrt (Vin & Natur)

Betyg 4 Mikael Mölstad: Aprikoskrämig doft med smöriga toner och en bra kryddig syra med mineral och rik bitter eftersmak.

Betyg 4 Mats-Eric Nilsson: En angenäm chablis med tropisk frukt och inslag av sylt.

Annons
Annons

Leon Barral Blanc 2009

1344 kr/6 flaskor, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 501377, vitt torrt (TM Franska Kvalitetsviner)

Betyg 2 Mikael Mölstad: Här har det dragit iväg åt fel håll – doft av bonvax med bränd vaxartad smak och mycket instängd syra.

Betyg 3 Mats-Eeric Nilsson: Svag doft av bakelit, inslag av gammal sherry, passar kanske till blåmögelost.

Masieri Bianco 2009 (La Biancara di Angiolino Maule)

149 kr, Venetien, Italien, 70508, vitt torrt (Wine Trade)

Betyg 4 Mikael Mölstad: Mycket återhållen frukt med citrus-aprikostoner och en lättflyktig syra med rika mineraltoner.

Betyg 5 Mats-Eric Nilsson: Rosor och en aromatisk doft av gurka, toner av dill, eneträ och nektar.

Douceur Angevine 2006 (La Couleed´Ambrosia)

280 kr, Loire/Anjou, Frankrike, (privatimport), vitt natursöt (Vin & Natur)

Betyg 4 Mikael Mölstad: Kul, lätt natursött vin med mjuk oxidering och rik krämsöt aprikosfrukt med bra syra i avslutningen.

Betyg 3 Mats-Eric Nilsson: Mandel och hasselnötter med en viss smörighet i sötman och en ton av hö.

Rött

Annons
Annons

Eisenberg Blaufränkisch 2008 (Uwe Schiefer)

189 kr, Südburgenland, Österrike, 90334, rött (Wine Trade)

Betyg 3 Mikael Mölstad: Rikt kryddig med solmogen bärfrukt och choklad-lakritstoner fruktsyrlig obalanserad eftersmak.

Betyg 4 Mats-Eric Nilsson: Doft av jordgubbar som stått någon dag i kylen, toner av nyvässad blyertspenna och persilja.

Le Vin de Jardin 2010 (La Grange aux Belle)

145 kr, Loire/Anjou, Frankrike, (privatimport), rött (Vin & Natur)

Betyg 3 Mikael Mölstad: Kryddiga hallontoner med jordgubb och lakritstoner - rik bitterstram, lite ofräsch eftersmak.

Betyg 3 Mats-Eric Nilsson: Skogsbär med bittermandel och en ton av mjölk.

Cheville de Fer 2010 (Les Vins Contés)

190 kr, Loire/Touraine, Frankrike, (privatimport), rött (Vin & Natur)

Betyg 3 Mikael Mölstad: Rik stallighet med lädertoner och mörk bärfrukt, något obalanserad med mycket rik stram eftersmak.

Betyg 3 Mats-Eric Nilsson: Stall och cederträ – med strama tanniner.

Annons
Annons

Three Trees Métairie Brugens 2009 (Dom. de Majas)

129 kr, Vdp dOc, Frankrike, 71111, rött (Wine Trade)

Betyg 3 Mikael Mölstad: Något bränd med vulkanisk kryddighet, mörk frukt och körsbär – hård rökig stram avslutning.

Betyg 4 Mats-Eric Nilsson: Körsbär, körvel, karamelliserat smör och nässlor med en viss rökighet i eftersmaken.

The Observatory V 2005 (Lubbe Family)

189 kr, Sydafrika, 71939, rött (Wine Trade)

Betyg 4 Mikael Mölstad: Rikt syltig-syrlig gummiton med animalisk läderkaraktär och en bränd rökig smak i avslutningen.

Betyg 4 Mats-Eric Nilsson: Svartvinbärssylt med gummiton, ordentlig syra och något rökig eftersmak.

Leon Barral Jadis 2006

1 434 kr/6 flaskor, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 501367, rött (TM Franska Kvalitetsviner)

Betyg 5 Mikael Mölstad: En smakexplosion med stallighet, doft av köttsoppa och en syrlig yoghurtton i eftersmaken.

Betyg 6 Mats-Eric Nilsson: En skön förening av charkuterier, bittermandel, hasselnötter och dessutom med en härligt långvarig eftersmak.

Annons
Annons

Le Clos 2007 (Montirius)

1 344 kr/6 flaskor, Rhône/Vacqueyras, Frankrike, 74827, rött (TM Franska Kvalitetsviner)

Betyg 3 Mikael Mölstad: Instängd och något obalanserad med blommighet, kryddpepprig plommonsylt och stram karamelligt slut.

Betyg 3 Mats-Eric Nilsson: Jordgubbssaft, muscovadosocker och kola men känns något outvecklad.

Garrigues 2009 (Montirius)

167 kr, Rhône/Vacqueyras, Frankrike, 99137, rött (TM Franska Kvalitetsviner)

Betyg 4 Mikael Mölstad: Rika toner av mörka bär, choklad och lakrits med instängd syra och stram ekighet i avslutningen.

Betyg 5 Mats-Eric Nilsson: Generöst med björnbär som passar så bra till tonerna av timjan och rosmarin.

Confidentiel 2007 (Montirius)

299 kr, Rhône/Gigondas, Frankrike, 92115, rött (TM Franska Kvalitetsviner)

Betyg 4 Mikael Mölstad: Bra syrlig-syltig bärighet med kryddig eldighet och en god rik pepprig frukt med strambittert slut.

Betyg 5 Mats-Eric Nilsson: Härlig kryddighet med toner av plommon, lakrits och torkade örter.

Château le Puy 2008 (JP & P Amoreau)

3 060 kr/6 flaskor, Bordeaux, Frankrike, 74689, rött (TM Franska Kvalitetsviner)

Betyg 3 Mikael Mölstad: Örtig kryddig sylt med lädertoner, stallighet och råa svartavinbär med tuff ekstram avslutning.

Betyg 4 Mats-Eric Nilsson: Röda och svarta vinbär i kombination med stall och svamp.

Mixad låda

Ekovinlådan Vår 960 kr/6 viner, Frankrike, 73010, vitt, rött, rosé (Vinik)

Vitt: Blanc Bec 2009 (Domaine Rivaton), La Pierre Frite 2010 (Domaine du Pas Saint Martin)

Rosé: Côté Levant 2010 Domaine La Réméjeanne)

Rött: Les Temps de Gitans 2010 (Mas de Janiny), Mataro 2008 (Domaine Singla), Le 20 Rouge 2008 (Domaine Laguerre)

Betyg 3
Mikael Mölstad: En spännande blandning med bra rosé, ett kul rödvin (Les Temps de Gitans) och mycket varierat i övrigt.

Betyg 4
Mats-Eric Nilsson: Ett välkomponerat urval från mindre franska producenter. Allra bäst är rosévinet som får en klar femma i betyg.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons