Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Andreas Cervenka: Sundström hanterar sanningen som en gummisnodd

Turbulensen i Swedbank

En svensk storbank kan inte ha en ordförande som hanterar sanningen som en gummisnodd. Om Swedbanks ägare vill ha hedern i behåll bör de inte vänta till stämman med att avsätta Anders Sundström.

Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank.

Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank. Foto: Linus Sundahl-Djerf

En sak tycks förena makthavare som tappat fotfästet: de börjar förutsätta att omgivningen är idioter. De verkar helt övertygade om att människor snällt kommer att svälja allt de säger, hur svajigt det än är. Swedbanks ordförande Anders Sundström är det senaste exemplet. Den senaste tidens händelser visar att den förre näringsministern tycks ha en mycket avslappnad inställning till skillnaden mellan sanning och lögn:

1) När Anders Sundström för snart en vecka sedan berättade att vd Michael Wolf fått sparken hänvisade han till att det handlade om den dåliga kundnöjdheten och att banken behövde ”ett nytt ledarskap.” Få trodde honom. På frågan om det verkligen inte fanns något annat bakom sade han:

– Jag har för er redovisat våra huvudsakliga och underliggande skäl till förändringen. Jag sitter inte inne med några skelett som jag skulle kunna gå ut med nu.

Annons
X

Det stämde inte.

2) I fredags avslöjade DI att Swedbank lämnat in en brottsanmälan mot Michael Wolf. Anders Sundström kallade till presskonferens. Han sade sig inte ens ha diskuterat frågan med Swedbanks styrelse. På SvD:s fråga om varför sade Anders Sundström: ”Jag fick det entydiga rådet att jag inte kunde göra det.” Han tillade också att han var ”helt säker” på att det är så lagen ser ut. Inte heller detta var korrekt, vilket kunde bekräftas av ett enkelt kontrollsamtal till Ekobrottsmyndigheten.

Swedbank hävdar nu att styrelsen visst fick information om anmälan, på samma styrelsemöte den 8 februari där det beslutades att Michael Wolf skulle få sparken. Men informationen lämnades först efter(!) att beslutet om avskedet redan var fattat. Man tar sig för pannan.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En styrelse ska tillvarata aktieägarnas intressen och dess viktigaste uppgift är att tillsätta och avsätta vd. Anders Sundström valde alltså på eget bevåg och utan tydligt stöd i lagen låta styrelsen fatta ett sådant beslut utan tillgång till all relevant information. Därefter väljer han att inte säga ett knyst till bolagets ägare i en hel vecka.

  Att det inte fanns några oöverstigliga juridiska hinder att meddela omvärlden bevisades också av att Swedbank på fredagen gjorde just detta.

  Ska man tro Michael Wolf själv rör det sig om en förseelse i kategorin blankettslarv, inte direkt något som motiverar ett CIA-mässigt hysch-hysch.

  Exakt hur anklagelserna mot Michael Wolf ser ut är fortfarande okänt. Ska man tro Michael Wolf själv rör det sig om en förseelse i kategorin blankettslarv, inte direkt något som motiverar ett CIA-mässigt hysch-hysch. Men låt oss för ett ögonblick anta att det i själva verket rör sig om något betydligt värre. Då framstår Anders Sundström agerande som ännu märkligare.

  3) I en intervju som sändes på fredagskvällen fick Anders Sundström frågan från SVT:s Rapport om vad Michael Wolf sagt om polisanmälan.

  – Det vet jag inte, svarade Anders Sundström.

  SVT: Har du pratat med honom?

  – Jag har inte pratat med honom sedan jag hade samtalet om att han skulle sluta.

  Efter presskonferensen frågar SvD i en filmad intervju Anders Sundström om han pratat med Michael Wolf.

  – Han ringde upp mig i dag, det gjorde han.

  4) Tyvärr är detta ingen engångsföreteelse för Anders Sundström. När han i december 2014 meddelade att han skulle lämna ordförandeposten i Folksam hävdade han att det var hans eget beslut. SvD Näringsliv kunde senare avslöja att Finansinspektionen inte godkänt honom i sin så kallade ledningsprövning.

  5) När SvD Näringsliv granskade Anders Sundströms resor med SCA:s privatjet ville han först inte uppge något om resorna och på frågan om han flugit i samband med jakter svarade han ”jag vet inte”, trots att det skett flera år i rad. Därefter uppgav Anders Sundström via Folksam att det var en ”dryg handfull” resor. I själva verket var det dubbelt så många.

  Folksam framhöll länge att man inte behövde redovisa vem i styrelsen som attesterat reseräkningarna med hänvisning att börsbolag inte lämnar ut sådan information. Det senare är inte sant.

  Folksams regler gör det otänkbart för vanliga anställda att låta sig bjudas som Anders Sundström. Men att vd skulle jaga och flyga med kompisen Jan Johansson på SCA ansågs viktigt för att ”bredda Folksams kontaktytor”.

  Hur trovärdigt låter det?

  Frågan är förstås om det verkligen är kundernas bästa som kommer att styra. Läget är nämligen kladdigt värre.

  För Anders Sundström är allt detta extra graverande eftersom hela hans maktbas bygger på att han representerar så kallade vanliga människor. Folksam där han varit vd och på vars mandat han sitter i Swedbank ägs av kunderna. Samma sak gäller KF där Anders Sundström också är ordförande.

  Detta gäller också de ägare som har Anders Sundströms framtid i sin hand. Både AMF och Alecta är kundägda. De fristående sparbankerna svarar ytterst mot samhällsnyttiga stiftelser.

  I Folksams styrelser sitter tunga fackförbund med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen.

  Frågan är förstås om det verkligen är kundernas bästa som kommer att styra. Läget är nämligen kladdigt värre.

  Anders Sundström tillhör den socialdemokratiska eliten. Vd för Folksam, och ordförande för Alecta respektive AMF är partikamraterna Jens Henriksson, Erik Åsbrink och Pär Nuder. Om de låter Anders Sundström sitta kvar säger de i praktiken: de regler och värderingar vi kräver att andra ska leva upp till gäller inte oss och våra kompisar i toppen. Det känns inte riktigt okej.

  Annons

  Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X