X
Annons
X

En skrattande ledare med brutal agenda

Kim Jong-Un var enligt den nordkoreanska mytologin ett underbarn som kunde hantera en pistol och prata sju språk vid tre års ålder.

Men mycket lite är känt om den verklige Kim – bakom diktaturens propagandafasad.

Det här är vad vi tror oss veta.

Av TT
Läs mer om Toppmötet mellan Trump och Kim

Född den 8 januari 1982, 1983 eller 1984 – det förstnämnda året tros ha valts för att bättre passa in i personkulten – blev Kim 2011 en av världens yngsta statsledare. Han tog då över ledarskapet i en av världens mest slutna stater efter fadern och diktatorn Kim Jong-Il, som officiellt föddes 40 år tidigare. Kim Jong-Uns farfar Kim Il-Sung, som fortfarande formellt är president i Nordkorea, föddes enligt mytologin 70 år tidigare.

Den japanskfödda koreanska dansaren Ko Yong-Hi – faderns tredje fru – som tros ha avlidit i bröstcancer 2004 antas ha varit Kims mor.

Kim Jong-Un har på sistone ofta synts i vita kläder, i stället för i mörka han tidigare mest har setts bära, i statliga medier. Bilden visar ett nyhetsinslag om Nordkorea som sänds i grannlandet Sydkorea. Bilden på Kim Jong-Un är tagen av den nordkoreanska regimen. Arkivbild.

Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT Bild 1 av 3

Missiler ställs fram i Pyongyang i samband med firandet av landsfadern Kim Il-Sungs födelsedag. Bilden har tagits av det nordkoreanska tv-bolaget KRT i april 2017.

Foto: KRT/AP Bild 2 av 3

Den amerikanska studenten Otto Warmbier fängslades av Nordkorea misstänkt för att ha stulit en propagandaposter från ett nordkoreanskt hotell. Han släpptes oväntat i juni förra året. Warmbier hade allvarliga hjärnskador och avled bara några dagar efter hemkomsten till USA. Bilden är från februari 2016.

Foto: Kim Kwang Hyon Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X