Annons

En kvinnas blekblå handskriftEn skrämmande aktuell 1940-talsroman

Den österrikiske författaren Franz Werfel och hans hustru Alma Mahler-Werfel.
Den österrikiske författaren Franz Werfel och hans hustru Alma Mahler-Werfel. Foto: Sueddeutsche Zeitung/IBL

Då talades det illa om judarna. Idag handlar det ofta om även andra grupper. Populismen är tillbaka i Europa, även i Tyskland. Franz Werfels tunna men eleganta lilla klassiker ”En kvinnas blekblå handskrift” från 1940 säger inte bara mycket om sin tid – utan också om vår egen.

Publicerad

Häromdagen överhörde jag ett samtal mellan två kvinnor på tunnelbanan. De talade i negativa tongångar om ”de där människorna”, och det framgick snart att vad som åsyftades var flyktingar och invandrare. När huvudpersonen i Franz Werfels tunna men innehållsdigra roman ”En kvinnas blekblå handskrift” (från 1940) använder samma uttryck, och med samma lätt kränkta känsla som kvinnorna i tunnelbanevagnen, menar han judarna. Det går ett otäckt eko genom Europa. I skrivande stund har det flyktingfientliga och högerpopulistiska partiet AfD precis vunnit stora framgångar i ett delstatsval i Tyskland. Och i USA lockar Donald Trump anhängare genom att spela på främlingsfientliga strängar. Med ens får en av den här romanens kapitelrubriker, ”Den eviga återkomsten av detsamma”, en ytterst skrämmande klang.

Romanen utspelas i Wien 1936, två år före den nazityska annekteringen av Österrike, och berättar om en omvälvande dag i statstjänstemannen Leonidas Tachezys liv. Leonidas, en högrest, blond och enligt egen utsago stilig man, har just fyllt femtio och står på toppen av sin karriär. Sin höga ställning i statsförvaltningen har han till stor del sin hustru att tacka för, en societetskvinna från överklassen som mot alla odds valde att gifta sig med just honom, sonen till en fattig gymnasielärare ”av åttonde rangen”. Men utan den frack som han av en ödets nyck fick ärva av en studiekamrat som tagit livet av sig skulle han aldrig ens ha fått tillträde till de finare salonger där han träffar sin blivande hustru – att studiekamraten var judisk, eller med Leonidas eget språkbruk en ”intellektuell israelit”, ska visa sig vara en betydelsebärande detalj i sammanhanget.

Foto: Universal History Archive/IBL Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons