Annons

"En skarp uppgörelse med språkpolitiken"

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius satt vid kortänden under Akademiens högtidssammankomst 20 december.
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius satt vid kortänden under Akademiens högtidssammankomst 20 december. Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Språk och språkpolitik var i fokus under Svenska Akademiens högtidssammankomst, som också bekräftade hur Sara Danius som första kvinna har satt sin prägel på sekreterarposten. SvD:s Kaj Schueler var på plats.

Under strecket
Publicerad

”Akademien sammanträder”. Tomas Riad, professor i nordiska språk och agerande direktör i Akademien, slår klubban i bordet för att traditionsenligt öppna Svenska Akademiens högtidssammankomst. För första gången leder herr Riad detta ”årsmöte” inför kungafamiljen och hundratals festklädda åhörare. Det är emellertid en väl inövad ritual som Carl Otto Werkelid elegant har sammanfattat med orden ”talet är fritt medan formen för det ligger fast” (i boken ”Akademien sammanträder”).

Men även om föreställningen i varje steg följer traditionen var inte allt sig likt i år. Ledamöterna vid det avlånga bordet placerade på sina numrerade stolar var med om ett historiskt ögonblick. Aldrig tidigare i Akademiens 229-åriga historia har en kvinna framfört Ständiga sekreterarens berättelse. Sara Danius, som tillträdde posten i juni, konstaterade att ett halvår hade gått med henne som ”årets påläggskalv”. Med lättsaltad ironi beskrev hon sig själv i den nya rollen, den första ständiga och hon tänkte i ödmjukhet tillbaka på alla sina föregångare, de ständige.

Annons
Annons
Annons