Annons

Kristoffer Leandoer:En sjöroman helt i kapten Haddocks anda

Anne-James Chaton.
Anne-James Chaton. Foto: Catherine Hélie/Gallimard

Myteri, självmord, sjöodjur? Vad hände egentligen med Jean-François de La Pérouse under hans upptäcktsresa 1788? En ny fransk roman tar sig avsevärda konstnärliga friheter för att komma till rätta med det gåtfulla försvinnandet.   

Under strecket
Publicerad

Bland 1700-talets världsomseglare och upptäcktsresande märks fransmannen Jean-François de La Pérouse, som försvann i februari 1788 under en världsomsegling med det uttalade uppdraget från franske kungen att göra samma typ av upptäckts- och forskningsresa som tidens store hjälte James Cook. Den franske kommendörkaptenen, född 1741 som Jean-François de Galaup och adlad La Pérouse efter en framgångsrik expedition i Indiska oceanen 1772–76, lämnade hamnen i Brest den 1 augusti 1785 med de båda fregatterna Astrolabe och Boussole. Hans avsikt var bland annat att söka efter Nordvästpassagen. 

La Pérouse rundade Sydamerika, besökte Påskön och Hawaii, följde den amerikanska kusten från Alaska till San Francisco-bukten och satte sedan kurs mot Asien. I japanska farvatten upptäckte han ett fyra mil brett sund mellan ön Hokkaido och den ryska ön Sachalin, som än idag heter La Pérouse-sundet. Efter att flera av expeditionens besättningsmän dödats av invånare på Samoa lade man sig i januari 1788 för ankar i Botany Bay på Australiens östkust. Efter en månad styrde de båda fregatterna ut igen, och det var sista gången de sågs. 

Annons
Annons
Annons