Annons

En självutplånande kypares inre sammanbrott

"The Hills" handlar om en restaurang med en patina som inte finns i Oslo, enligt Matias Faldbakken.
"The Hills" handlar om en restaurang med en patina som inte finns i Oslo, enligt Matias Faldbakken. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hade Matias Faldbakken någon gång haft ett helt vanligt jobb skulle det kanske ha varit som servitör. Nu har han i stället skriviten roman om en neurotisk kypare som gör allt för att uppfylla de välbeställda gästernas nycker.

Under strecket
Erika Josefsson / TT
Publicerad

Huvudpersonens liv och universum ryms i en anrik restaurang, The Hills, vars like aldrig har funnits i Oslo, enligt Faldbakken. "The Hills" heter också hans lätt absurdistiska roman som just har kommit på svenska.

– Vi har Theatercafeen, men den är liksom upprustad. Den här typen av patina finns inte där, vi har inte det här stället som har både den här borgerliga förfinade smaken och samtidigt är rum för det bohemiska.

"The Hills" heter Matias Faldbakkens första roman som ges ut på svenska. Ett ordnat universum som trots traditionerna inte verkar helt stabilt.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 3

"Det är viktigt att man som läsare får lust att vända sida. Jag är van vid så mycket tråkig konst. Om man skriver och läser investerar man mycket tid, och jag vill inte plåga publiken", säger Matias Faldbakken.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 3

När Matias Faldbakken var nyutbildad konstnär började han skriva. Nu växlar han mellan konsten och litteraturen.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons