Annons
Fördjupning

En självcentrerad generation

Några uttråkade collagestudenter finansierar sin helgledighet i Florida genom att råan ett snabbmatshak i filmen ”Spring breakers”.
Några uttråkade collagestudenter finansierar sin helgledighet i Florida genom att råan ett snabbmatshak i filmen ”Spring breakers”.

Populärkulturen förför och suddar ut gränsen mellan rätt och fel i Sofia Coppolas ”The bling ring” och Harmony Korines ”Spring breakers”. Karoline Eriksson ser två bioaktuella filmer där verkligheten är fiktion – och där tjejerna bestämmer.

Uppdaterad
Publicerad

Rachel Lee, den modeälskande eldsjälen bakom inbrotten, kallade det för att ”gå och shoppa”. Mellan oktober 2008 och augusti 2009 tog sig hon och Nick Prugo, två 18-åringar från den välmående Los Angeles-förorten Calabasas, in hos Hollywoodkändisar som Paris Hilton, Lindsay Lohan, Orlando Bloom, Brian Austin Green och Rachel Bilson (sex gånger). Så småningom i sällskap med Alexis Neiers och två andra tjejkompisar som de brukade hänga med på klubbar i västra Hollywood. De googlade fram var kändisarna bodde, tog sig in genom olåsta dörrar och stal kläder och smycken till ett värde av motsvarande 20 miljoner svenska kronor.

De sålde bara en bråkdel, som när de hade plockat på sig för mycket hemma hos Rachel Bilson, eller ville göra sig av med en låda Rolex-klockor som de hittat hos Orlando Bloom. Ligan kom över en ansenlig mängd kontanter av bara farten, men drivkraften var att skaffa designerkläder att gå ut i. Genvägen förbi modemagasinens tips om budgetalternativ till kändisarnas haute couture låg bara några kilometer bort.

Spring breakers

Bild 1 av 3

Spring breakers

Bild 2 av 3

The Bling Ring

Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons