Annons

Den europeiska vårenEn simplare dystopi – i väntan på en äkta Houellebecq

”Det var någon som trodde att boken representerar vad jag vill. Men det är som säga att Michel Houellebecq vill införa sharialagar i Frankrike”, sade Kaspar Colling Nielsen i en intervju med SvD:s Malin Ekman (SvD 25/11).
”Det var någon som trodde att boken representerar vad jag vill. Men det är som säga att Michel Houellebecq vill införa sharialagar i Frankrike”, sade Kaspar Colling Nielsen i en intervju med SvD:s Malin Ekman (SvD 25/11). Foto: Staffan Löwstedt

På Lolland äter man ekologiskt och ägnar sig åt konst – medan resten av landet slits sönder av väpnade etniska konflikter och flyktingar förpassas till ett containerläger på en ö. Den är inte direkt subtil, Kaspar Colling Nielsens danska succéroman ”Den europeiska våren”.

Under strecket
Publicerad

Vår fascination inför det mänskligas gräns formuleras framför allt i två slags frågor, som närmar sig denna gräns från varsitt håll. Den ena ser vi i superhjälteserier som ”Spindelmannen”, filmer som ”Robocop”, böcker som ”Doktor Jekyll och Mister Hyde” eller Jersilds ”En levande själ”. Den lyder: hur långt kan vi manipulera oss själva och ändå förbi mänskliga? Den andra frågan gäller hur mycket manipulation som krävs för att det omänskliga – död materia, andra djurarter – ska korsa gränsen och bli mänskligt. Är människan förmögen att själv skapa en människa, det vill säga kan människan göra sig till Gud? Det är den fråga som framför allt upptar klassisk science fiction – Frankensteins monster, de förbättrade djuren i H G Wells ”Doktor Moreaus ö”, alla robotar och tänkande datorer, replikanterna i ”Blade runner” eller ”Westworld”.

Frågans teologiska aspekt förblir outtalad i ”Den europeiska våren”, som skildrar en nära framtid där privilegierade danskar bygger en fristad åt sig själva på Lolland, en gated community som överträffar allt annat i den vägen. Där skyddas man av drönare, kör bara häst och vagn, äter bara ekologiskt, ägnar sig åt konst och friluftsliv – medan resten av landet slits sönder av upptrappade väpnade etniska konflikter och flyktingar samlas ihop och förpassas till ett containerläger på en ö utanför Afrikas kust.

Annons
Annons
Annons