Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

En shopaholics bekännelser

Länge föraktade jag shopaholics, dessa svaga karaktärer som får baksmälleångest över triviala tröstköp och vettlös dumlyxkonsumtion.

Sedan lärde jag mig att det ofta ligger ett slags beroendesjukdom i bakgrunden och spökar, besläktad med alkoholism och spelmissbruk: en faktisk, kronisk rubbning i hjärnans belöningssystem. Men det var inte den insikten som gjorde att jag till slut började empatisera med shopaholics – utan insikten om att jag själv var drabbad.

Annons
X

Samtidigt som jag definierade köpberoende som en personlighetsstörning väsensskild från min egen omdömesgilla karaktär, utvecklade jag nämligen själv samma beteende. Och jag märkte det inte förrän det var för sent. Jag hade ju aldrig vare sig kommit hem från cityrundor med taxin full av shoppingpåsar eller nattsurfat mig sömnlös mellan webbutiker med auto- ifyllt kreditkort.

Nu vet jag dock att det finns en helt annan inkörsport.

Crowdfunding!

När man betalar in en summa på crowdfunding-sajter typ Kickstarter och Indiegogo är det, intalar man sig själv, inte för att man är prylgalen utan för att man vill hjälpa till att finansiera unga roliga uppfinnare.

Det känns lite finare att använda kreditkortet med den föresatsen.

Visst var jag skitsur på killen för att han blåst mig förra gången. Men så såg jag hans nya säljfilm och smälte direkt.

Att sanningen är en helt annan, och mycket mörkare, insåg jag när jag påmindes om att jag ett par år tidigare hade crowdfundat en osnuten student som satt ihop en fantastiskt lockande säljfilm om en kaffemaskin – som jag fortfarande inte fått levererad. När jag såg honom dyka upp igen på samma tiggarsajt, böna om mer stålars till slutfasen av produktutvecklingen, blev jag … ja, skitsur. Och om jag nu verkligen hade langat in den där Paypal-tusenlappen för att stötta en ynglings smarta idé så borde jag ju nu ha reagerat med glädje över att han fortfarande höll liv i sin dröm två år senare. I stället lackade jag ur för att inte ha fått min pryl.

Då kom de onda aningarna. Hur många grejer har jag köpt på kickstartersajter? Och hur många av dessa har jag överhuvudtaget fått användning för? Det svindlar till när alla prylar passerar revy inom mig … "världens minsta drönare" som störtade efter två sekunder … en för mig meningslös luftkonditionering gjord för sydostasiatisk värme och luftfuktighet (men den var ju så snygg!) … en kaffekvarn som såg ut som en saftcentrifug (tydligen supercoolt, av någon i dag oförklarlig anledning) men var så felkonstruerad att kaffepulvret magnetiserades fast i metallen … en resväska med gps, larm och mopedfunktion(!) som var så teknologiskt instabil att larmet tjöt så fort jag försökte åka moppe på den …

Jag räknade ut att jag lagt tiotusentals kronor på ett mellanting mellan triviala tröstköp och vettlös dumlyx.

Men deppade jag ihop för det?

Nä! Jag langade in ytterligare en tusenlapp till tolvåringen som utvecklat den där kaffemaskinen som automatiserar manuell kaffebryggning (ni vet, när man brygger en kopp i taget och är superexakt med malning, vattentemperatur och bryggtid). Visst var jag skitsur på killen för att han blåst mig förra gången. Men så såg jag hans nya säljfilm och smälte direkt. Igen. Vattnet i hans uppfinning rinner ju ner i cirklar från den motoriserade pipen – precis som när man häller på vatten manuellt med en långpipig japansk Hario-kanna!

Måste ha.

Jag är alltså värsta sortens shopaholic. Den som inte vill bli frisk. Men kanske, kanske kommer vattnet i min kaffebryggare någon gång i framtiden att stråla ner i filtret i cirkelrörelser.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen