Annons
X
Annons
X

”En sensation i dumhet”

”Fegt” och ”dålig smak” är SvD:s filmkritiker Hynek Pallas första reaktion på filmen
”Call girls” elva nomineringar till Gulbaggegalan som offentliggjordes på torsdagen.

– Jag tycker så fruktansvärt illa om ”Call girl” som film så det är svårt att göra något annat än att sucka och tycka att de kan lägga ned Guldbagge-skiten.

Call Girl.
Call Girl. Foto: JUKKA MALE

Michael Marcimains hett omdebatterade film ”Call girl” är stor favorit inför den stundande Guldbaggegalan och under torsdagen fick filmen hela elva nomineringar, bland annat i de tunga kategorierna bästa film och regi. SvD:s filmkritiker Hynek Pallas känner sig trött och arg över juryns beslut.

– Jag höll på att explodera när jag hörde nomineringarna. Jag tycker hjärtligt illa om ”Call girl” som film och jag kan inte förstå min kollegor som gillar den. Det ger en väldigt dålig smak att man i juryn ger en film som ”Call girl” så många nomineringar.

Samtidigt är Hynek inte förvånad över att det blev så många nomineringarna till just ”Call girl”.

Annons
X

Jag höll på att explodera när jag hörde nomineringarna.
SvD:s filmkritiker Hynek Pallas

– Juryn nominerar sammantaget det som inte sticker ut. Många tycker att ”Call girl” sticker ut och är modig, men jag tycker att den är mjäkig och feg. Det är ofattbart att en film som dramaturgiskt känns som en hopklippt miniserie nomineras för manus, och en film så sönderklippt nomineras för bästa klipp. De kunde ha gjort en bra film, men istället gjorde de bort sig helt och valde att ta med anklagelser som inte hör hemma i filmen.

”Call girl” har kritiserats för att filmen pekar ut Olof Palme som köpare av sex av en minderårig flicka. SvD:s kulturchef Martin Jönsson beskriver filmen som ”Feg” och skriver i
en krönika att filmen innehåller ”En grov brottsanklagelse, utan övertygande bevisning och därmed en grov kränkning av Palme.” Mårten Palme, Olof Palmes son, har lämnat in en förtalsanmälan till Justitiekanslern, som ska utreda om åtal ska väckas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hynek Pallas tycker istället att filmen ”Äta sova dö” förtjänar att få priser och uppmärksamhet, en film som under torsdagen fick fem nomineringar.

  – Det går egentligen inte att tävla i film, personligen tycker jag att man kan lägga ned hela skiten. Det kostar en massa pengar och det är inte försvarbart i dagens ekonomiska läge. Man skulle kunna göra två svenska långfilmer för de pengarna istället, säger Hynek Pallas.

  Vad har ”Call girl” för chanser att vinna?

  – Om man ser bakåt i tiden så vinner sällan de med många nomineringar tungt på själva galan. Regimässigt vore det en sensation i dumhet om Mikael Marcimains ”Call girl” vinner över Gabriela Pichler som regisserat ”Äta sova dö”.

  Vad blir effekterna om ”Call girl” vinner?

  – Det blir inga effekter alls. Om det var en okänd regissör så skulle det kanske betyda en del om man vann ett pris. Det enda som är bra med galan är att hantverkare inom film som klippare och ljudtekniker får priser, de förtjänar mer uppmärksamhet för sitt arbete, men de får sina priser innan tv-sändningen av galan ens börjar, säger Hynek Pallas.

  Guldbaggegalan hålls på Cirkus i Stockholm den 21 januari och direktsänds i SVT.

  Senaste kulturquizarna

  Vilken var Portugals sista koloni? quiz.svd.se När mördades Gustav III? quiz.svd.se Vad orsakade naturkatastrofen? quiz.svd.se Vem ville dö i ”Jedins återkomst”? quiz.svd.se Vilka var deras gangsternamn? quiz.svd.se

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Call Girl.

  Foto: JUKKA MALE Bild 1 av 2

  Mikael Marcimain.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X