Annons
X
Annons
X

SvD Ledare: En samhällsutmaning bortom politiskt röstfiske

Kritikerna tolkar Billströms uttalanden som krass röstmaximering. Men man ska också se vad frågan faktiskt handlar om.

LEDARE | SVD

Främlingsfientligt!”, ”Oanständigt!”, ”Avhumaniserande!”. Det är talande att de som har kritiserat Tobias Billströms utspel i flyktingfrågan helt undviker att diskutera sakfrågan. För det finns faktiskt en sådan att ta ställning till.

Ibland kan man få intrycket att svensk politik mest handlar om taktik. Experter tolkar ofta politiska utspel som strategier för att fånga opinionen, och målar upp bilden av politiker som ständigt står med ett fuktigt finger i luften i ett försök att fylla partiseglen med minsta lilla vindpust. Och visst, ibland är politik verkligen ett krasst röstfiske. Men huvuduppgiften är trots allt att hantera faktiska problem.

”Det handlar om att makten går före allt”, skriver Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson, ”och att om priset är att spela främlingsfientliga krafter i händerna – ja, då må det vara hänt”. På sin Facebooksida kommenterar Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att man inte ska låta ”oanständighet löna sig”.

Annons
X

De väljer att tolka Billströms uttalanden som krass väljarmaximering. Att M vill locka väljare från SD. Kan så vara. Det är också en del av politiken. Men man ska också se vad frågan faktiskt handlar om.

Billströms uttalande rörde främst två saker: För det första att se över försörjningskravet för anhöriginvandring, vilket egentligen är en fullt logisk förlängning av arbetslinjen som Moderaternas politik utgår ifrån. För det andra vill Billström se över hur man kan fördela ansvaret för asylsökande mer rättvist mellan EU-länderna. I Europa tar Sverige emot i särklass flest flyktingar i förhållande till befolkningens storlek, och i absoluta tal bara mindre än Tyskland och Frankrike.

Under den moderatledda regeringen har Sverige, årligen, beviljat mellan 85000 och 93000 uppehållstillstånd per år. Det är mer än under den föregående socialdemokratiska regeringen, där det största antalet uppmättes till 62000 personer år 2005. Så mycket för anklagelserna om främlingsfientlighet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skillnaden i flyktingmottagande är stor även jämfört med våra nordiska grannar. Och skillnaden i söktryck förväntas öka de närmsta åren. Frode Forfang, chefen för Utlendingsdirektoratet i Norge, som är motsvarigheten till Migrationsverket, har förklarat att skillnaden i antalet asylsökande inte beror på att de värderas olika: ”Vi är alla bundna av samma internationella konventioner och värderar dem relativt lika”. Enligt Forfang beror det istället på Sveriges goda rykte i omvärlden: ”Sverige framstår som det mest generösa landet genom alla de signaler landet sänder ut”. Det kan ligga något i det.

  Det finns enligt flera olika, av varandra oberoende, opinionsundersökningar ett starkt folkligt stöd för att ge människor på flykt en fristad i Sverige. Det är bra. Men kommunernas integrationsutmaningar kvarstår, därför är det också bra om Moderaterna tar ett helhetsgrepp på såväl migrations- som integrationspolitiken.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X