Annons

En säker ton

Årets Nobelpris gick till den älskade och lästa svenske poeten Tomas Tranströmer. SvD var först med att gratulera honom och hustrun Monica i lägenheten på Södermalm i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Tomas Tranströmer debuterade 1954 med ”17 dikter” och blev redan från början hyllad för sin säkra formkänsla och suveräna metaforskapande fantasi. Bläddra för fler bilder ur Tranströmers liv.

Foto: PRESSENS BILD/SCANPIX Bild 1 av 11

Tomas Tranströmer och hustrun Monica tog emot pressen i sitt hem.

Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 11

Tomas Tranströmer tilldelades Pilotpriset 1988.

Foto: SCANPIX Bild 3 av 11
Bild 4 av 11

Tomas Tranströmer med hustrun Monica på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

Foto: DAN HANSSON Bild 5 av 11

Tidig vår i Stockholm. Tomas Tranströmer med assistenten Mustapha Arn tar en promenad på Fjällgatan på Södermalm.

Foto: DAN HANSSON Bild 6 av 11

Jubel utbröt på Bonniers förlag när beskedet kom om att Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur. Till höger: Bonnierförlagets litteräre chef Jonas Axelsson.

Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 7 av 11

Ett stort mediauppbåd uppvaktade Tomas Tranströmer i hans hem efter beskedet från Svenska Akademien att han hade tilldelats Nobelpriset i litteratur.

Foto: DAN HANSSON Bild 8 av 11

Tomas Tranströmer är uppenbart berörd och skiner upp och över beskedet när SvD:s fotograf Dan Hansson träffar honom hemma i hans bostad. Här omges han av dottern Paula och hustrun Monica.

Foto: DAN HANSSON Bild 9 av 11
Bild 10 av 11

Tomas Tranströmer, författare och poet, med dottern Paula på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

Foto: DAN HANSSON Bild 11 av 11

Vi står utanför paret Tranströmers lägenhet fyra trappor upp på Söder i Stockholm - och väntar, med ett halvdussin andra journalister. Alla är tysta, någon kontrollerar tekniken, det vilar ett allvar över trappuppgången. Tre minuter i ett ringer det inne i lägenheten - det är från Peter Englund visar det sig senare - och därefter öppnar Monica dörren och släpper in oss.

– Tomas har nog inte riktigt förstått det hela, säger hon osäkert och lotsar oss in i vardagsrummet, där han sitter i en fåtölj vid fönstret, med käppen på golvet, mitt emot den stora flygeln.

Annons
Annons
Annons