Annons

Lisa Irenius:Nobelprisets chans att återfå sin globala lyskraft

Anders Olsson vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i december.
Anders Olsson vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i december. Foto: Henrik Montgomery/TT

När två litteraturpriser tillkännages torsdagen den 10 oktober har Nobelpriset möjlighet till en kraftfull återkomst: det kan bli väntat och överraskande på samma gång. Vi kan vara så gott som säkra på att minst en pristagare blir en kvinna – och troligen är det vissa män som inte kommer på fråga.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I år vågade sig Svenska Akademien på att åter bjuda in till sitt sedvanliga mingel på Bokmässan i Göteborg. Och det var inget fel på stämningen i restaurangen högt upp i en av hotell Gothias skrapor med utsikt över Lisebergs pariserhjul, en modern konferensmiljö fjärran Börshusets historiska prakt. Det var mer uppsluppet och gemytligt, ja mindre högtidligt, än förr.

Den här gången serverades heller inga ostron – dessa symbolladdade mollusker som omskrivits av författare som Cicero och Maupassant, och som också ofta har associerats med kvinnlighet. Det fick räcka med en enklare buffé, med bland annat västerbottenpaj. En talande illustration av Akademiens förflyttning under krisen: från lyxens och vällustens skaldjur till redig svensk mattradition.

Annons
Annons
Annons