En rysare om dödliga faror i kapitalismens spår
Arundhati Roy är succéförfattaren som vann Bookerpriset, men sedan slutade skriva och blev aktivist. I sin nya bok beskriver hon kapitalismen som en global konspiration riktad mot världens fattiga och utsatta – och förmedlar en nattsvart bild av Indiens utveckling.
Den indiske bonden Sadanandam satte sig på huk på den torra marken och öppnade en kran. Sorgset betraktade han vattnet som forsade ut. Vattnet var inte vatten längre. Det var en klar, giftig vätska som dödade boskap och inte ens dög att vattna grödorna med.
Förra sommaren besökte jag området Patancheru i mångmiljonstaden Hyderabad. Jag såg med egna ögon hur oheliga allianser av företag, politiker och myndigheter i utvecklingens namn inte bara tar människors levebröd ifrån dem utan även förgiftar deras mark, vatten, boskap och barn. I Sadanandams fall handlar det om närliggande fabriker som producerar billiga läkemedel och dumpar sitt giftiga avfall i öppna bassänger, som med regnen svämmar över och läcker ut i grundvattnet. Men hungern efter utveckling finns – på gott och ont – i hela Indien. När jag läser Arundhati Roys stridsskrift ”Kapitalismen. En spökhistoria” inser jag att det jag såg i Patancheru bara var toppen på ett isberg.