Annons
Recension

Hatets triangelEn röst för udda existenser

Henrik Bromander
Henrik Bromander Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Soldiers of Odin-supportrar, mördare och rumänska fabriksarbetare finns bland berättarjagen i Henrik Bromanders nya bok. Det fungerar som bäst när han är mer absurdist än aktivist.

Under strecket
Publicerad

Henrik Gustaf Mats Bromander (född 1982) är en svensk serietecknare, författare och dramatiker. Han debuterade 2005 med serieboken ”Hur vi ser på varandra”.

Foto: Lystring/Henrik Bromander Bild 1 av 1

Får – eller bör – vem som helst berätta om vad som helst? Så kan man förenklat summera en av de senaste årens mer tongivande litterära diskussioner, där den personliga erfarenhetens värde och vikten av att släppa fram marginaliserade röster ställts emot författarens frihet och skönlitteraturens förmåga att överskrida just den sortens gränser.

Det vore orättvist att reducera Henrik Bromanders nya bok till någon sorts debattinlägg, men man kan konstatera hur påfallande obrydd "Hatets triangel” är om nämnda diskussions frågeställningar. Bland de många berättarjagen finns en utnyttjad rumänsk fabriksarbetare som tar sin chef som gisslan, en queertjej som jämför vänsterradikala aktivister med mördarsniglar, en färdtjänstchaufför som ligger med de funktionsnedsatta han skjutsar, en orolig pappa som tycker att Soldiers of Odin är ett jättefint initiativ och en ung flicka som beställer hem gift från Lettland för att döda sina föräldrar.

Annons
Annons
Annons