En rockmusikers samlade minnen

Wilmer X:s frontman Nisse Hellberg har varit en del av den svenska rockfloran sedan tidigt 1980-tal. Hans sommarprat är en väl återgiven anekdotsamling med ett smakfullt soundtrack.

Publicerad
Nisse Hellberg.

Nisse Hellberg.

Foto: Mattias Ahlm
Annons

I sommarpratets mest klassiska form inleder värden med en koncis sammanfattning av vad programmet ska komma att handla om: en livsavgörande händelse, en svår uppväxt, en politisk idé, och så vidare. Nisse Hellberg, rockmusiker och frontman i bandet Wilmer X, meddelar innan han spelar Etta James "Tough lover" att hans tid i radion ska handla om "några grejer som fallit mig in".

Det är en ganska bra beskrivning av det som sedan följer. Hellberg kryssar avslappnat mellan anekdoter från skolåren i Malmö, intresset för fotboll och de första trevande stegen in i musiken. Han filosoferar över skolgårdens tuffa klimat, den unge kontra den vuxnes syn på kamratskap, spelar plötsligt en nytolkning av en låt han skrev vid arton års ålder och ägnar en hel del tid åt att berätta om en resa till Belize. Det ska låta improviserat, och är det kanske till viss del – som när han frågar producenten om det var okej att han just nämnde titeln på boken om Wilmer X (det är det, visar det sig).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons