”En riktigt dålig dom”

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

– En riktigt dålig dom. Usch! Tingsrätten spårar ut i ett godtycke. HD:s dom i Mihailovicmålet slog fast att rätten ska välja vård om det finns en övervikt för det bland de rättspsykiatriska experterna. Här är ju experterna eniga. I stället går tingsrätten in och gör en egen analys av hur Ulf Olsson uppträdde det år morden begicks.
Domaren visar också brist på fingertoppskänsla när han på det här sättet inte sätter punkt för målet. Nu överklagas domen och alla måste plågas en gång till, säger Per E Samuelsson, advokat, i en kommentar til Lunds tingsrätts dom mot Ulf Olsson,

– Tingsrätten gör en tydlig markering att fängelse skulle vara en svårare påföljd än rättspsykiatrisk vård, det är jag förvånad över. Behöver man vård ska man få det. Jag beklagar utvecklingen mot allt fler dömer livstids fängelse när det är fråga om grava psykiska störningar, eftersom personerna för eller senare kommer ut utan att fått den vård de behöver. Det rubbar också ett grundläggande skuldtänkande då man ger en ordentligt psykiskt störd samma ansvar för sitt handlande som en frisk, kommenterar Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons