Recension

Historien och en stadEn revy av dumhet

Under strecket
Publicerad
Annons

”Till Gud är det högt och till Tsaren är det långt”, med den devisen brukade de ryska korrumperade ämbetsmännen ute i provinserna försäkra sig om möjligheten att fortsätta sitt vanstyre. Det är också så som borgarna resonerar i Gogols komedi ”Revisorn”, som framställer en stad styrd av mutkolvar och småsinta skurkar.
Ett ännu värre exempel skildrar den store ryska 1800-talssatirikern Michail Saltykov-Sjtjedrin i sin bok Historien om en stad, som nu kommit i svensk översättning av Stefan Lindgren. Sjtjedrin visste vad han talade om, han hade varit viceguvernör i staden Tver.
Boken parodierar skickligt de ryska krönikorna liksom också tidens ryska historiker. I början kallar invånarna in en furste för att regera över dem, och det främsta kriteriet är att han skall vara så dum som möjligt för att passa invånarna. Det är en parodi på Nestorskrönikans berättelse om inkallelsen av en skandinavisk härskare att
styra över Kievriket och ge det lag och ordning.

Vanstyret i den stad som på ryska ungefär heter Dumbommarnas stad är utan gräns. Måltavlan för satiren, som romanen överflödar av, är framför allt dess ståthållare där den ene är värre än den andre. De är våldsmän och vällustingar och kommunicerar framför allt med stadens invånare genom att låta prygla dem eller skicka trupper som massakrerar dem. Borgarna visar sig vara nästan lika våldsbenägna som sina härskare och slänger rutinmässigt ned sina egna utför ett stup.
Romanen skildrar livet i staden på ett groteskt sätt. En av ståthållarna visar sig vara en mekanisk docka som bara upprepar: ”det här tolererar jag inte” och som dessutom har en dubbelgångare. En annan försöker med polisiära medel införa senapen. I ett avsnitt gör ståthållaren sin eriksgata till en dynghög i utkanten av staden, i ett annat så funderar han på att grunda en akademi men bygger i stället en arrestlokal.
I det sista kapitlet avporträtteras en härskare av samma snitt som Stalin.
Han organiserar alla invånarna i militära enheter och förkväver all tillstymmelse till frihet och beordrar till slut att hela staden skall rivas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons