Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: En reva mellan blocken

Den ”inre utlänningskontrollen” kan bli slutet på uppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet om migrationspolitiken. I så fall kapas ett av de få politiska banden över blockgränsen.

Miljöpartiets Åsa Romson och Maria Ferm tillsammans med migrationsminister Tobias Billström presenterade fördjupad uppgörelse gällande sjukvård för papperslösa och en fördjupad migrationsöverenskommelse ifjol.
Miljöpartiets Åsa Romson och Maria Ferm tillsammans med migrationsminister Tobias Billström presenterade fördjupad uppgörelse gällande sjukvård för papperslösa och en fördjupad migrationsöverenskommelse ifjol. Foto: PONTUS LUNDAHL

Justiteminister Beatrice Ask har påpekat att hon var utbytesstudent i USA på 70-talet – hon bodde då hos en svart familj – för att framhålla sina egna, personliga erfarenheter av rasism.

Hon gjorde det som svar på
författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev i DN, som innehöll den här uppmaningen till Ask: ”Jag vill att vi byter skinn och erfarenheter”.

En annan amerikansk koppling än justiteiministerns är att en liknande diskusson om kontrollen av papperslösa förs i USA. Arizonas hårda immigrationslagar – kritikerna talar om ”visa mig dina papper-lagen” – prövades i Högsta domstolen i somras.

Annons
X

”Ingen amerikan ska någonsin behöva leva som misstänkt bara beroende på sitt utseende”, sa president Barack Obama efter Högsta domstolens utslag, som godkände delar av lagen och underkände andra.

Barack Obama gjorde en tydlig markering – en del av kritiken mot Ask handlar om att hon inte anses ha gjort det. Medan Folkpartiets integrationsminister Erik Ullenhag har sagt så här: ”Är det så att människor med mörk hudfärg stoppas för ID-kontroll är det helt oacceptabelt”.

Utom att orsaka spänningar inom regeringen – och en Beatrice Ask-jakt på mikrobloggen Twitter – verkar kritiken mot Reva-projektet nu vara på väg att kapa ett av de få politiska banden över blockgränsen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När Miljöpartiet och regeringen gjorde upp om migrationspolitiken våren 2011 var det något av en sensation. Sverigedemokraternas intåg i riksdagen skulle ha kunnat innebära en skärpt migrationspolitik – det är den internationella erfarenheten när liknande partier växer.

  I Sverige innebar det motsatsen. På torsdagens regeringssammanträde klubbade regeringen en proposition om en del av uppgörelsen, som innebär att papperslösa ska få samma rätt till vård som asylsökande.

  Men den allt intensivare kritiken mot Reva-projektet har gjort att marken börjar brännas under fötterna på Miljöpartiet, som nu hotar att hoppa av hela uppgörelsen.

  Den innebär också ett ansvarstagande ”för den samlade svenska asyl och migrationspolitiken som den i dag är utformad”. Kanske vill Miljöpartiet inte längre ta ansvar för den helheten.

  Kanske vill också Moderaterna markera att man står för en annan linje än Miljöpartiet. Nyligen sa talade migrationsminister Tobias Billström om att minska ”volymerna” av människor som söker sig till Sverige.

  Men om uppgörelsen bryts kan det få vidare politiska konsekvenser. Då försvinner Miljöpartiets största kontaktyta med regeringen, och blockpolitiken blir än mer cementerad.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Miljöpartiets Åsa Romson och Maria Ferm tillsammans med migrationsminister Tobias Billström presenterade fördjupad uppgörelse gällande sjukvård för papperslösa och en fördjupad migrationsöverenskommelse ifjol.

  Foto: PONTUS LUNDAHL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X