Annons

Dick Claésson:En resväska fylld av en okänd diktskatt

Sannolikt det sista fotografiet på Anna Greta Wide – taget några månader före hennes död – ovanpå några av anteckningsböckerna.
Sannolikt det sista fotografiet på Anna Greta Wide – taget några månader före hennes död – ovanpå några av anteckningsböckerna. Foto: Dick Claésson

Svart, oansenlig och halvmåneformad – så såg den resväska ut som innehöll den folkkära poeten Anna Greta Wides kvarlåtenskap. När den nu öppnas för första gången på 50 år djupnar bilden av poetens litterära utveckling.

Under strecket
Publicerad

Det är den 28 augusti 1965. Sommaren går mot sitt slut. Karl-Åke Henningson, kyrkoherde i Oscar Fredriks församling i Göteborg, är bortrest och nås av ett telefonsamtal. ”Ett bud från församlingen hemma i den stora staden”, skriver han i Vår lösen kort därefter. ”Ett dödsbud, inte oväntat men ändå inte väntat i kväll.”

Det är poeten Anna Greta Wide (1920–1965) som samtalet gäller. I församlingen är Wide en välkänd gestalt. Men den sista sjukdomsperioden har kostat på. Jubileumskliniken på Sahlgrenska sjukhuset har till slut fått ersätta både hem och kyrka. ”Det sista året”, skriver Henningson, ”stod hennes plats i kyrkbänken tom”. Men diktens kamp har hon inte gett upp. Inte heller jakten på tröst och sanning.

Annons
Annons
Annons