Annons
Ledare

Tove Lifvendahl:En ren attack på demokratin

Trumpsupportrar stormar USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium.
Trumpsupportrar stormar USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium. Foto: Andrew Harnik/AP

Strax efter klockan 02 i natt svensk tid, återupptog kongressen sitt tidigare avbrutna sammanträde. Vice president Mike Pence inledde med ett i dubbla betydelser tydligt budskap: ”You did not win.”

Under strecket
Publicerad

En våldsam mobb stormade under onsdagen USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium. President Donald Trump hade dessförinnan förklarat under ett massmöte att valet var ”stulet”, ”riggat” av ”fejkmedier” och ”vänsterradikala” och att han aldrig skulle erkänna sig besegrad. Ett tal fullt av harm och hämndlystnad; presidenten uttryckte sin stora kärlek till de tillresta samtidigt som han förklarade hur illa behandlade och skymfade de var. Han uppmanade folksamlingen att gå mot Kapitolium och fortsätta visa sitt missnöje mot det som han kallade ”attacken på vår demokrati”.

Ett skolboksexempel på ett tal av uppviglande karaktär. Bilddokumentationen som sprids i sociala medier från tumultet och inbrytningarna känns lika obehagliga som overkliga. Parlamentsledamöter som hade samlats för att ratificera valresultatet men ligger skadade. Videoklipp från när mobben går upp för trapporna inne i Kapitolium under skrän och rop. En man som befinner sig i vad som ser ut att vara Senatskammaren, med ett stort knippe vita buntband i handen. En annan man på ett annat foto bär en tröja med texten ”Camp Auschwitz”. En tredje inkräktare som poserar i ordförandestolen.

Annons
Annons
Annons