Annons

En rejält röjig börsvecka är över

Det är ingen kvalificerad gissning. Den börsvecka som väntar blir med största sannolikhet mer svajig och nervig än den börsvecka som nu är lagd till handlingarna. Ändå blev denna vecka rejält röjig med tvära kast.

Under strecket
Publicerad

På veckobasis blev det, däremot, bara en liten indexförändring. Sedan stängning i fredags, för en vecka sedan, har Stockholmsbörsens breda index, All Share, sjunkit med 0,8 procent.

Veckan som kommer avslutas på söndag med ännu ett gastkramande parlamentsval i Grekland. En nyckelfaktor är förstås vilka politiska partier som vinner mest gehör hos ett luttrat folk. Är det ja-sägarna, de som ställer sig bakom fortsatta budgetsaneringar i landet, eller nejsägarna som förespråkar ett utträde ur eurosamarbetet? En grexit, ett nytt ord som kanske hamnar i Svenska Akademiens ordlista på sikt, är ett rött skynke för börsens aktörer. Hur kommer eurozonen att hantera de ytterligare spänningar i samarbetet som då är att vänta? Och kan det snart följa en spexit? Marknaden bävar inför vad som komma skall om fler länder, inte minst ett tungt sådant som Spanien, följer Grekland i spåren.

Annons
Annons
Annons