Annons
X
Annons
X

En rejält röjig börsvecka är över

Det är ingen kvalificerad gissning. Den börsvecka som väntar blir med största sannolikhet mer svajig och nervig än den börsvecka som nu är lagd till handlingarna. Ändå blev denna vecka rejält röjig med tvära kast.

På veckobasis blev det, däremot, bara en liten indexförändring. Sedan stängning i fredags, för en vecka sedan, har Stockholmsbörsens breda index, All Share, sjunkit med 0,8 procent.

Veckan som kommer avslutas på söndag med ännu ett gastkramande parlamentsval i Grekland. En nyckelfaktor är förstås vilka politiska partier som vinner mest gehör hos ett luttrat folk. Är det ja-sägarna, de som ställer sig bakom fortsatta budgetsaneringar i landet, eller nejsägarna som förespråkar ett utträde ur eurosamarbetet? En grexit, ett nytt ord som kanske hamnar i Svenska Akademiens ordlista på sikt, är ett rött skynke för börsens aktörer. Hur kommer eurozonen att hantera de ytterligare spänningar i samarbetet som då är att vänta? Och kan det snart följa en spexit? Marknaden bävar inför vad som komma skall om fler länder, inte minst ett tungt sådant som Spanien, följer Grekland i spåren.

Den gångna börsveckan inleddes i moll. Optimismen återkom under torsdagen då börsen, efter att ha firat den svenska nationaldagen, fick en ordentlig knuff framåt sedan Kina oväntat sänkt sin styrränta. Ett lyft för den svenska marknadsplatsen med över 3 procent gjorde torsdagen till årets bästa börsdag så här långt. Riskaptiten minskade dock igen eftersom den amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke i ett anförande inte kom med några nya, tydliga signaler om stöd- och stimulansåtgärder för att mota krisen. Däremot uttryckte han i svävande ordalag att Federal Reserve är berett att handla om tillväxten viker. Kreditvärderingsföretaget Fitchs sänkning av Spaniens kreditbetyg med tre steg på torsdagskvällen lade ytterligare sordin på börsstämningen.

Annons
X

En enskild aktie som haft rejäl motvind i veckan är
Bioinvent. Bolaget rasade i tisdags med över 60 procent efter dystra besked rörande två olika läkemedelskandidater. Det illustrerar att det är ett chanstagande att satsa på mindre bolag som verkar inom den medicinska världen. Ingen regel utan undantag dock. Läkemedelsbolaget Orexo lyfte med över 10 procent i måndags sedan det rott i land en storaffär rörande en av sina mediciner.

Förlorare bland storbolagen är bland andra vitvarukoncernen
Electrolux, medicinteknikbolaget
Elekta och snustillverkaren
Swedish Match. En gemensam nämnare för denna disparata trio är att de alla ändå, trots kursnedgången i veckan. är tydligt på plus sedan årsskiftet. Veckovinnare har storbankerna varit och också
SSAB har visat god spänst.

Vid sidan av att Grekland och Spanien och hela eurokrisen hamnar i fortsatt fokus i veckan som kommer landar också en hel del tung statistik, särskilt från andra sidan Atlanten, och som kan skaka om eller glädja marknaden. På onsdag släpps bland annat detaljhandelssiffror för USA i maj och på torsdag släpps konsumentprisindex för samma månad. En tydlig värdemätare på tillståndet i världens största ekonomi blir också ett preliminärt Michiganindex på fredag. Detta index är månatligt och speglar stämningen bland de amerikanska konsumenterna.

Och mitt i all statistik och i eurokrisen försöker
Clas Ohlson ta plats på scenen med en rapport för det brutna räkenskapsåret 2011/2012 vilket avslutades på Valborgsmässoafton. På onsdag får vi veta hur året i sin helhet artade sig för hemmafixaren och också veta hur försäljningen utvecklades i maj. På fredag är
H&M redo att avslöja hur klädjätten sålde under förra månaden.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X