Annons

”En reform av AF brådskar”

Replik från Martina Elfgen Lilja, Kompetensföretagen, Andreas Åström, Almega, och  Fredric Skälstad, Utbildningsföretagen.
Replik från Martina Elfgen Lilja, Kompetensföretagen, Andreas Åström, Almega, och Fredric Skälstad, Utbildningsföretagen. Foto: Pressbilder
Under strecket
Publicerad

Professor Lars Calmfors och tankesmedjan Fores vice vd Andreas Bergström hävdar i sin debattartikel ”Riskabelt snabbt skrota Arbetsförmedlingen” (SvD 24/8) att forskningen inte ger stöd för att privata utförare generellt skulle vara mer effektiva än offentliga. Men då drar de för långtgående slutsatser av den handfull mindre och tillfälliga försök som forskningen baseras på. Samtidigt är det förvånande att de inte borrat djupare i de breda reformer med ökad privatisering som genomförts bland annat i Australien och Storbritannien.

Vid lanseringen av Fores antologi ”Framtidens Arbetsförmedling” bjöds professor Dan Finn in som kommentator. Han drar helt andra slutsatser än Calmfors och Bergström som baserar sitt råd att inte lägga ner Arbetsförmedlingen på ett bidrag i antologin som sammanställer några försök med privatisering som varit designade för att lätt kunna utvärderas.

Annons
Annons
Annons