Annons

En rättsskandal pågår ännu efter 90-talets bankkris

Det är i dag tjugo år sedan den borgerliga regeringen bestämde sig för att lösa Nordbankens omfattande kreditförluster. Än i dag krävs kunder på betalning genom upplägget med ”den svenska modellen”. Detta trots att Nordbanken och dåvarande Securum redan fått betalt från staten. Det hela är högst tvivelaktigt och i vart fall omoraliskt. Det hävdar Jan Thörnhammar, advokat, och författaren och debattören Hans-Göran Björk.

Under strecket
Publicerad

Det är i dag 20 år sedan den borgerliga regeringen tog ett högst ödesdigert beslut för kunder till Nordbanken (nuvarande Nordea). Nordbanken blödde och ”måste” räddas varvid lagstiftaren skred till verket med sin räddningsaktion. En utredning gjord av bland annat konsulter fick namnet ”Nya Nordbanken” och belades med sekretess. Den granskades av ansedda revisionsbyråer som bland annat anmärkte på att den korta tiden för synpunkter, tre veckor, innebar att de juridiska konsekvenserna inte hanns med att utredas. Rapporten föredrogs för samtliga partiledare som, enligt uppgift, klubbade beslutet redan efter endast en halvtimmes föredragning. Inledningen till historiens största förmögenhetsöverföring var ett faktum.

Enligt rapporten behövde Nordbanken omkring 6 miljarder kronor för att återställa kravet på kapitaltäckning. Det blev emellertid också fritt fram för banken att rensa bort krediter som de helt enkelt inte ville behålla. Nordbanken hade vid tidpunkten för rapportens färdigställande, krediter till ett värde av 23 miljarder kronor med kunder som drabbats av problem med betalningen. Härtill kommer krediter till kunder som skötte sina betalningar till ett värde av 24 miljarder kronor. Från den 8 maj 1992 blev det av en outgrundlig anledning fritt fram för banken att även få göra sig med välskötta krediter och dessutom få betalt av staten för dessa genom upplägget av Securum.

Annons
Annons
Annons