Annons

En rasande vidräkning med religionen

Den brittiske författaren Christopher Hitchens levererar en rejäl bredsida mot allt religiöst med antologin The Portable Atheist. Jackie Jakubowski roas av läsningen men ställer sig också frågan om det finns en ateistisk fundamentalism.

Under strecket
Publicerad

Att religionen idag är på frammarsch har många förklaringar – alltjämt gäller uppenbarligen existentialisten Jean-Paul Sartres överraskande sorgmodiga yttrande att det finns ”ett tomrum reserverat för Gud” i människans medvetande som måste fyllas med innehåll för att hon skall kunna finna en mening med livet. Men debatten blir svår att nyansera när verkligheten domineras av religionernas mest extrema uttryck. Den drunknar i nyhetsrapporteringen från delar av världen där självmordsbombare spränger sina laddningar på marknader och i moskéer, och där kvinnor diskrimineras, homosexuella avrättas och författare torteras för sina ord – allt detta i namn av en eller annan gud.

I en tid som denna finns uppenbarligen en grogrund för guds oförsonliga krigare – men också för kompromisslösa gudsförnekare. Det är ingen slump att så många böcker, som inte är att betrakta som aktningsfull religionskritik utan mer som en kompromisslös uppgörelse med allt som har med gudstro att göra, den senaste tiden givits ut och blivit bästsäljare: Michel Onfrays slagkraftiga men humorbefriade ”Handbok för ateister”, Christer Sturmarks engagerade sakprosa ”Tro och vetande 2.0”, Christopher Hitchens underhållande avrättning ”Du store Gud?” och så förstås Richard Dawkins ateistbibel, ”Illusionen om Gud”.

Annons
Annons
Annons