Recension

DramatikerinnenRapp kortkurs om tyska, kvinnliga dramatiker

En scen ur ”Happy” av Doris Dörrie.
En scen ur ”Happy” av Doris Dörrie. Foto: Teater Tillsammans

Teater Tillsammans låter scener ur fem tyska pjäser tävla mot varandra. En av dessa – alla skrivna av kvinnor – ska sättas upp under hösten. Ett roligt och smart sätt att orientera publiken om sällan framförda begåvningar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Teaterkonst bär faktiskt något av ett äkta mysterium. Man sysslar ju med ett slags förvandling, att gestalta en annan människa. Hur och när övergår textredovisning till skådespelarkonst, till stora känslor. Jag inbillar mig att ett sätt att öka intresset för scenkonsten är att bjuda in publiken, till repetitioner och läsningar – till att ta del av processer, tankar och redovisningar av hantverk och transformationer.

Teater Tillsammans har insett just detta. Gruppen, ledd av Julia Beil Amarilla, spelar alltid tysk dramatik – men pjäser bortom Schimmelpfennig och klassiker. Nu har man öppnat ett litet laboratorium på Moment:teater. Under några veckor provspelar man korta scener av fem tyska, kvinnliga dramatiker – alla samtida, utom Marieluise Fleißer som var ”väninna” till Brecht och dog redan 1974.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons