Recension

Oberoende är starkEn radikal renässansman har ordet

MAKTEN OCH ANSVARET Han har nio gånger valts till Sveriges populäraste person och vet i allmänhet vart vindarna blåser. P G Gyllenhammars memoarbok är full av giftiga utfall mot osunt bankstöd, monarkin och oförmågan att få in kvinnor i styrelserna.

Under strecket
Publicerad
P G Gyllenhammar och Anders Palmgren som tillsammans skrivit boken.

P G Gyllenhammar och Anders Palmgren som tillsammans skrivit boken.

Foto: DAN HANSSON
Annons

Pehr G Gyllenhammar menar att styrelseproffs är en förfärlig beteckning och att ordet är en motsägelse; att kalla sig styrelseproffs är oproffsigt och visar förakt eller likgiltighet inför uppdraget. ”Vad är man proffs på?” frågar han. ”Att man har vant sig vid att sitta i en styrelse?” Ja, precis så giftig och rolig är Gyllenhammar.

Ni förstår vart han vill komma. Ska man sitta i en styrelse bör man vara proffs, inte på sittandet utan på det bolag man engagerat sig i, vilket begränsar antalet slika uppdrag någon kan ha. Och proffs är vad han själv är! ”Oberoende är stark” bjuder på flera berättelser. En av dem är om det näringsliv han verkat inom, framförallt Volvo, och tidvis är det sida upp och ner av intrikat kunskap och information. Jag får känslan av att han när som helst hade kunnat redogöra för vilka skruvar man använde till vilka Volvomodeller.

Annons
Annons
Annons