Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Paulina Neuding: En råare brottslighet drabbar de äldre

Vaksamhet när man tar ut pengar är ett av flera viktiga råd till rånutsatta äldre.
Vaksamhet när man tar ut pengar är ett av flera viktiga råd till rånutsatta äldre.

KOLUMN

**Rånen mot äldre **ökar i Stockholm, framför allt i Söderort. Det hela är organiserat, det utförs av ligor och tillvägagångssättet är metodiskt och utstuderat.

Rånarna säger att de kommer för att ta blodprov, eller för att mäta blodtryck på alla äldre i området. Eller att de kommer från hemtjänsten och ska lägga på en salva. De har till och med salva med sig och den ena smörjer åldringens arm medan den andra länsar lägenheten på värdesaker. De ringer och utger sig för att vara ett barnbarn. De ringer på dörren och ropar ”Present!” och tränger sig sedan in i lägenheten.

**Det sker just **nu en förskjutning i Sverige mot en råare brottslighet, vilket jag har uppmärksammat i ett par kolumner på den här sidan (30/10 och 13/12 2014). Det gäller våldet mot ambulanser, ett marginellt fenomen för bara ett par decennier sedan, som nu drabbar personal framför allt i utanförskapsområden (Dagens Samhälle 9/2).

Annons
X

Det gäller skjutningar och våldsamma uppgörelser mellan gäng (Polisens rapport Kriminella nätverk med stor påverkan i lokalsamhället, 24/10 2014). Och det gäller alltså brott mot äldre.

I civiliserade samhällen finns det starka tabun mot våld och övergrepp mot äldre, till och med bland kriminella. Det finns goda skäl att vara orolig när det dyker upp ligor som saknar sådana gränser.

Äldre är särskilt sårbara för brottslighet. Ett rån i hemmet kan mycket väl leda till att en människa ”låser in sig, slutar äta och dör ett halvår senare”, som en polis i en numera nedlagd arbetsgrupp för brott mot äldre uttrycker det (DN 7/2). Även de som inte själva drabbas är mer rädda för brott än yngre. En fjärdedel av äldre kvinnor uppger enligt SCB att de har låtit bli att gå ut av rädsla för att utsättas för brott. Det är en högre andel än inom någon annan grupp.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Så vad kan man göra?

  **Som anhörig kan **man berätta för sina nära att de måste vara vaksamma, och på vilket sätt. Man behöver inte gå och vara orolig hela tiden, men man ska vara försiktig framför allt när man tar ut pengar ute och när man släpper in någon hemma. Polisen uppmanar äldre att kontrollera vem det är som ringer på dörren. Om han eller hon säger sig vara en granne räcker det inte att fråga om namn, eftersom bedragare kan ha googlat på de boende i området. Dubbelkolla att det är barnbarnet som ringer och ber om pengar. Var vaksam på ny hemtjänstpersonal.

  Det sista är inte enkelt. I en krönika i Dalarnas Tidningar uppmärksammade statsvetaren Peter Santesson för en tid sedan omsättningen av personal bland dem som sköter om äldre.

  Enligt Sveriges kommuner och landsting möter en genomsnittlig hemtjänsttagare fjorton personer från hemtjänsten under en vanlig tvåveckorsperiod. Fjorton personer. Omsättningen på hemtjänstpersonal är med andra ord så hög att åldringar tvingas släppa in främlingar i hemmet hela tiden.

  Och det är alltså under sådana omständigheter som de nu ska vara vaksamma mot rånare. Det är bedrövligt.

  Annons
  Annons
  X

  Vaksamhet när man tar ut pengar är ett av flera viktiga råd till rånutsatta äldre.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X