Annons

En queer bön till Gud

WARIAS. Det är inte lätt att hitta sin plats i mans- och kvinnouppdelade moskéer om man är könsöverskridare. I Yogyakarta i Indonesien finns en lösning. Där förvandlas varje kväll en skönhetssalong till bönerum och koranskola för så kallade warias som vill närma sig Gud på sina egna villkor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tre saker har Rully Mallay, 50, med sig överallt: sitt smink, en tamburin för att uppträda som musikant på Yogyakartas gator, och en uppsättning manskläder.

Som waria klär hon sig normalt sett som en kvinna. Men så snart det är dags att be byter hon om till manskläder, även om hon är ensam. Hon tar av lösögonfransarna, stryker bort sminket från sitt ansikte, ersätter kjol och blus med överdragskläder och tar plats i männens del av moskén.

Maryani (raden längst bak) och Rully Mallay (till vänster), båda indonesiska muslimska warias, under en bönestund ledd av imamen Abdul Muiz Ghazali (till höger).

Foto: KEMAL JUFRI Bild 1 av 5

Maryani (tredje från vänster) delar en stund med sin 10-åriga adoptivdotter Rizki (andra från vänster) efter en bönestund med andra warias, ledd av imamen Abdul Muiz Ghazali (till vänster).

Foto: KEMAL JUFRI Bild 2 av 5

50-åriga Rully Mallay (höger) och 24-åriga waria-kompisen Ienes (vänster) vid ett gatumatställe under en natt av sjungande på gatorna I Yogyakarta.

Foto: KEMAL JUFRI Bild 3 av 5

Nattlig rökpaus för två av Yogyakartas warias.

Foto: KEMAL JUFRI Bild 4 av 5
Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons