GretaEn pusselbit saknas i filmen om Thunberg

Greta Thunberg är huvudperson i ”Greta”.
Greta Thunberg är huvudperson i ”Greta”. Foto: Triart

En ny dokumentär har följt Greta Thunbergs skolstrejk sedan dag ett. Regissören Nathan Grossman antar ett fluga på väggen-perspektiv snarare än att försöka förklara den ofrivilliga klimatstjärnan.

Publicerad
Greta på segelbåt.

Greta på segelbåt.

Foto: Triart
Annons

I augusti 2018 satte sig en allvarlig 15-åring med flätor utanför Riksdagshuset. Nathan Grossman höll då på med ett tv-projekt om unga aktivister, och fick tips om att just den här skulle ”skolstrejka för klimatet”. ”Men du måste ju skaffa dig en utbildning så att du kan påverka i framtiden”, hör vi en skånsk dam säga uppfordrande till den då ännu okända flickan på marken.

Grossman och hans kamera blir snart naturliga följeslagare, även till pappa Svante som ständigt väntar strax bredvid; tolkar tecken på att dottern behöver pausa och ladda om; ser till att hon äter. Vi får följa med hem till tv-soffan under valvakan i september, där väljarnas bristande intresse för miljöfrågor noteras. Greta twittrar ”hasta la vista” till sitt nya fan Arnold Schwarzenegger för att muntra upp sig – nyheten om skolstrejken har redan gått ett varv runt jorden. Snart står hon, som hatar småprat, och småpratar med António Guterres under FN:s klimatkonferens i Katowice.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons