Annons
X
Annons
X
Kultur
Kommentar

Kaj Schueler: En pudel hade varit på sin plats

Det är onekligen en allvarlig blunder av Albert Bonniers förlag att släppa igenom Herman Lindqvists skrivning om Karl-Gustaf Hildebrand utan faktakontroll. Lindqvist är ju en driven och påtagligt självmedveten skribent. Han skriver försåtligt i memoarboken
Mitt i allt om de falska anklagelserna han år 2000 riktade mot Hildebrand.

Hans måltavla är visserligen Norstedts förlag. De anklagas för feghet eftersom de efter protester drog tillbaka och makulerade hela upplagan av den del av hans svenska historia där Hildebrand smutskastades.

Ändå slirar Lindqvist återigen i själva sakfrågan. I Mitt i allt skriver han: ”Där, på sidan 394, skrev jag att sedermera professorn i ekonomisk historia Karl-Gustaf Hildebrand tillhörde de studenter som i februari 1939 skrev under en protest mot att tio judiska läkare skulle få invandra till Sverige. Hildebrand som sedan blivit en
finstämd kristen poet med ett femtontal psalmer i svenska psalmboken och fortfarande levde då boken utkom, hade
en stark supporterkrets ledd av Expressens kulturredaktion.”

Annons
X

Några meningar senare skriver Lindqvist: ”Jag ringde upp Hildebrand och bad om ursäkt om jag
missförstått någonting. Senare visade det sig att Hildebrand
visserligen inte skrivit på den ökända antisemitiska protesten men att han före och under kriget varit medlem i den högernationalistiska studentorganisationen Heimdal, som anordnade mötet i Bollhuset i Uppsala, där majoriteten skrev under protesten och att han aldrig annars protesterade mot Heimdals idéer och syften” (mina kursiveringar).

Fel. Det var inte Heimdal som anordnade mötet utan studentkåren vid Uppsala universitet. Karl-Gustav Hildebrand var förvisso fram till Bollhusmötet medlem i Heimdal. Men på mötet talade han, vilket framgår av Ola Larsmos viktiga bok Djävulssonaten (Albert Bonniers förlag), utifrån humanistiska värderingar mot förslaget att inte släppa in de tio judiska läkarna. Han avslutade sitt tal: ”Jag vill sluta med att åter understryka det humanitära ansvar som åvilar oss. Skulle studentkåren inta en annan ståndpunkt skulle det vara ett fruktansvärt nederlag. Tack.”

Det som saknas hos Herman Lindqvist är ödmjukhet inför de egna misstagen. En pudel hade varit på sin plats i memoarboken, en tydlig ursäkt till Karl-Gustaf Hildebrand. Nu tvingas Bonniers göra just den pudeln. Det måste svida.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  LÄS OCKSÅ:
  Faktafel stoppar Lindqvists bok

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X