Hur jag dog. Och fick klart för mig hur allt hänger ihopEn privilegierad mans självmord och återuppståndelse

Journalisten och författaren Niklas Ekdal (född 1961) har varit politisk redaktör på DN och Expressen, utrikespolitisk analytiker på Försvarsstaben och FN-officer i Mellanöstern.
Journalisten och författaren Niklas Ekdal (född 1961) har varit politisk redaktör på DN och Expressen, utrikespolitisk analytiker på Försvarsstaben och FN-officer i Mellanöstern. Foto: Casia Bromberg

En krock på fotbollsplanen och allt förändras. Niklas Ekdals bok om hur sjuk man kan vara och ändå bli frisk ger hopp men är också nedslående, skriver Jenny Maria Nilsson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Niklas Ekdals ”Hur jag dog. Och fick klart för mig hur allt hänger ihop” börjar och slutar i två ytterligheter, vilket är både uppmuntrande och nedslående. Boken är en essäistisk betraktelse av författarens liv, hjärnans sjukdomar och självmordet som fenomen. Texten spinns omkring Ekdals eget självmordsförsök: i november 2012 sväljer den nyss så framgångsrike journalisten och familjefadern ”näve efter näve” av bland annat Propavan, Oxascand och Stilnoct; när Ekdal hittas i källarförrådet är han nästan död.

Inte endast överlever han och kan berätta sin historia utan han tycks även bli helt återställd från självmordsförsöket och sjukdomen som lett upp till det. Arbetet med boken sker i Boston, Castries, Dakar, Pleven, Kiev, Dambulla och Tokyo – när Ekdal avrundar sin dramatiska berättelse är det med meningar som ”Nu dalar kvällssolen över Pigeon Island på Saint Lucia. Jag lägger ner glasögonen och ser Atlanten häva sig som om den njöt under dagens sista strålar.” Då har han kommit långt ifrån den spillra som i början av boken beskrivs så här: ”Jag är levande död, undviker ljus, ljud och människor. Kan i princip bara ligga, knappt raka mig eller borsta tänderna. Jag forslas i taxi mellan psykoterapeuter, läkare och psykologer men orkar inte säga mycket.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons