En president flyttar in – så funkar det

En fika i Blå rummet på installationsdagens morgon. Det brukar vara den avgående presidentens sista åtagande i Vita huset.

Men det är bara en av många traditioner som ställs på ända denna mycket ovanliga flyttdag i USA:s presidentresidens.

Under strecket
Henrik Samuelsson / TT
Publicerad

Grafik som visar presidentens residens.

Foto: Anders Humlebo/TT

Interiörbild från Blå rummet i Vita huset. På bilden, tagen den 20 september 2001, pratar George Bush den yngre med Storbritanniens dåvarande premiärminister Tony Blair.

Foto: Eric Draper/Vita huset/AP/TT

Flyttlådor utanför Vita huset i förra veckan. Enligt medier i Washington är det den avgående presidenthustrun Melania Trump som ligger bakom flyttbestyren.

Foto: Gerald Herbert/AP/TT

George Bush den äldre var ovanligt personlig vid tillträdet, och bjöd in vanligt folk till Vita huset. Bild från den 21 januari 1989.

Foto: Bob Daugherty/AP/TT

Omdaningarna har varit många i Vita huset genom åren. Här får residensets vakter, som tidigare stått i det fria, en ny kur den 12 november 1965.

Foto: Charles Gorry/AP/TT

Så här såg det ut i bostadsdelen av Vita huset i slutet av Ronald Reagans presidenttid. Här tittar han och hustrun Nancy på tv valkvällen den 8 november 1988.

Foto: Doug Mills/AP/TT

Så här såg Vita huset, med Norra portiken till vänster, ut 1924.

Foto: AP/TT
Annons

Kaffestunden i Blå rummet är normalt sett vid 09.30-tiden, då den gamle presidenten får tillfälle att ge efterträdaren lite insidertips om livet i världens kanske mest berömda bostad.

I år har dock Donald Trump lämnat besked att han lämnar Washington tidigt på onsdagsmorgonen, och skippar den traditionsenliga överlämningen till Joe Biden.

Annons
Annons
Annons