En praktiskt lagd byråkrat

Han gillar förändring och undviker gärna att dra saker ­ i långbänk. Den 1 januari tar Kennet Johansson, skåningen från Göteborg över chefs­jobbet på Statens kulturråd. En man som tycker om att se idéer bli verklighet blir då kulturlivets främste byråkrat.

Publicerad
Annons

–Just nu är det ett gyllene tillfälle att arbeta med utveckling av kulturpolitiken. Flera stora förändringsprocesser pågår och det är inte omöjligt att de kan föra in mer syre i systemet, säger Kennet Johansson under ett av de Stockholmsbesök som under hösten förbereder för det nya uppdraget.

Det system som skulle må bra av syretillförsel är den statliga kulturpolitiken som får en annan roll nu när regionerna växer sig starka. Men hur det går med Ansvarskommitténs förslag om att ta fasta på försöken i Skåne och Västra Götaland och skapa ännu fler storregioner är oklart. Men förändringar kommer och regioner kan ge kulturpolitiken nya och bättre förutsättningar. Idag är det långt ifrån alltid som kulturen i kommuner och landsting har de kompetenta politiker som är självklara inom andra områden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons