Annons
Recension

Stjärnsmäll - en utomjordisk revy!En postmodern apokalyps

Parkteatern, denna ljuva sommarinstitution, värnar om det svenska kulturarvet. Till urpremiären på Stjärnsmäll - i ett fullsmockat Vita bergen - har teatern lyckats samla en skara folkkära kändisar som med liv, lust och maffig sång tar sig an uppgiften att försvara nationen mot hotet från yttre rymden.

Under strecket
Publicerad

De förslagna utomjordingarna använder sig nämligen av underhållnings-tv:s mentala hjärntvätt av vårt en gång så sunda folk, som förlustade sig med Taubevisor och lätta revypärlor istället för att förslavas av Robinson, Let's dance och reklam.

Till högkulturens modiga försvar träder här ordets vapendragare Björn Ranelid, sekunderad av den allsmäktiga röstens inkarnation Carola, livsvisdomens profet Thomas Di Leva (eller är det Kristina Lugn?), den kaxigt aggressiva Lisbeth Salander samt Iprenmannen och kungen. Dessa superhjältar går dock under smarta kodnamn i den uppsluppet metateatrala lek med (populär)kulturella ikoner och mediala klichéer som idésprutan Rikard Bergqvist har skapat direkt för Parkteatern och som fått kostym- och maskansvariga att jobba för högtryck.

Annons
Annons
Annons