Den sista familjenEn polsk familjen Kardashian i fulhetshelvetet

Foto: Folkets Bio

”Den sista familjen” handlar om familjen Beksiński. Fadern blev känd för att han under många år videofilmade och spelade in vad som försiggick i hemmet. Filmen blir ett fascinerande vittnesmål om liv och död i en polsk förort.

Under strecket
Publicerad
Annons

Masonit och bakelit, lysrör och linoleum: inledningsvis tror man att man har kommit till helvetet. Vi befinner oss i bostadsområdet som Gud glömde, enorma betongkolosser utslängda på en leråker någonstans utanför Warszawa. Det är cirka mitten av 1970-talet, vilket nitiskt återspeglas i såväl heminredning som hemelektronik. I en burkig liten lägenhet lever ett medelålders par, Zdzisław och Zofia, med sina båda skröpliga mammor. I en ännu mindre lägenhet i ett av de lika fula grannhusen bor parets son Tomasz, som är djupt olycklig, konstant frustrerad över allting och länge oförmögen att företa sig något vettigt eller upprätthålla någon form av meningsfull relation med någon.

Och rätt snart är man helt övertygad om att det här är helvetet. Åtminstone för familjens kvinnor. Den store patriarken liksom svävar över vardaglig friktion och lever sitt egentliga liv inne i sin studio med sin musik på stabbiga rullbandspelare och sina färger och penslar, alltmedan den koleriske sonen med jämna mellanrum kommer hem till föräldrarna för att skrika ut sin vanvettsilska och sitt självhat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons