Annons
X
Annons
X

En pirat i parlamentet

Gåslever och champagne på den svenska regeringens mingel. Smicker från lobbyister och diskussioner om Acta och piratkopiering med sina kollegor. SvD.se har följt piratpartisten Christian Engström under 24 timmar i Strasbourg.

Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.
Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Bildspecial med ljud

Följ en pirat i parlamentet wwwc.svd.se

SVD.SE FÖLJDE PIRATPARTIET I STRASBOURG

Baren i Europarlamentets byggnad i Strasbourg. Piratpartisten Christian Engström och assistenten Erik Josefsson träffar två lobbyister från europeiska telekomföretag och internetoperatörer.

Över en sen lunch – en bit paj och en flaska vatten – diskuteras frågor som rör internet. Lobbyisterna vill veta om de kan räkna med stöd från den svenske piraten i frågor som är viktiga för operatörerna.

Handelsavtalet Acta och nätneutralitet – att operatörerna inte ska kunna prioritera viss trafik eller tillgången till vissa sajter framför andra – står på dagordningen.

Annons
X

– Ett första möte för att lära känna varandra, förklarar Fiona Taylor från Etno, European Telecommunications Network Operators´Association.

På hennes vistikort står senior adviser, public affairs och mötet med Christian Engström ses som en framgång. Även om man inte är helt överens om nätneutralitet så konstateras att både piraterna och Etno ser problem med Acta-avtalet.

– Han är en blivande superstjärna i parlamentet, säger organisationens ordförande Michael A. Bartholomew till SvD.se efter mötet i ett försök att smickra in sig hos piraterna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Uppmärksamheten kring Piratpartiet har varit stor ända sedan valsuccén i juni. Christian Engström åkte till Bryssel och Strasbourg med målet att slåss för användarnas rättigheter på nätet och togs emot av ett enormt pressuppbåd.

  CNN, BBC, holländsk radio, tyska och grekiska tidningar och den tysk-franska tv-kanalen ARTE gjorde porträtt på den svenska piraten.

  – Härom veckan hade vi en helsida i Le Monde, säger en nöjd Henrik Alexandersson, känd bloggare och numera assistent åt Christian Engström.

  Men bakom rubrikerna finns också en politisk vardag. ”Jag jobbar 12 timmar om dagen”, konstaterar Christian Engström och på frågan vad han tycker om att bo i Bryssel blir svaret att han inte hunnit se så mycket av staden än.

  – Vi åt på en kinesrestaurang en gång. Det är väl allt jag hunnit med, förklarar han.

  Fyra dagar i veckan befinner han sig i Bryssel eller Strasbourg. På måndagsmorgonen tar han flyget från Stockholm och på torsdagen åker han tillbaka till familjen i Nacka.

  När SvD.se följer honom i parlamentet är det sista sessionen för året. Mötet med lobbyisterna är den enda egentliga programpunkten för dagen – votering i kammaren borträknat.

  I det lilla arbetsrummet på femte våningen i Louise Weiss-byggnaden går Christian Engström och assistenterna Henrik Alexandersson och Erik Josefsson igenom dagens schema.

  Också de konstaterar att det är en lugn session i Strasbourg. ”Den är endast till för att ledamöterna ska kunna köpa Alsace-viner och julklappar på julmarknaden”, skämtar Henrik Alexandersson halvt på allvar.

  Under eftermiddagen tittar miljöpartisten Carl Schlyter in för att bland annat diskutera Acta-förhandlingarna. Både han och Christian Engström vill få tillgång till dokumenten om ett nytt internationellt avtal mot piratkopiering och varumärkesförfalskning.

  Nu diskuterar de möjliga vägar att gå och Christian Engström och Erik Josefsson undrar vem i Miljöpartiet som sitter i den svenska riksdagens EU-nämnd och om möjligheten att kräva ut dokumenten den vägen.

  Diskussionerna rör också Sveriges blivande kommissionär Cecilia Malmström, som i den nya kommissionen får EU:s rättsliga samarbete på sitt bord.

  I januari ska parlamentet fråga ut de blivande kommissionärerna och Miljöpartiet och Piratpartiet diskuterar hur man bäst formulerar den skarpaste frågan till Malmström.

  En tecken på att Piratpartiet kommer att välja den rödgröna alliansen om de kommer in i riksdagen?

  Nej, säger Christian Engström. ”Man ska inte dra några växlar alls på att vi jobbar med de gröna här”, förklarar han på väg tillbaka till arbetsrummet efter en rökpaus.

  Rummet – bara några kvadratmeter stort och med ett skrivbord, några stolar, en hylla och en röd brits – är piraternas arbetsplats under dagarna i Strasbourg.

  En tv-apparat står på och visar vad som händer i kammaren och precis innanför dörren ut till korridoren finns en privat toalett. Det hela påminner om ett korridorrum i en studentstad.

  Men om arbetsrummet är enkelt så är de desto mer glamour på kvällen. Piraterna har blivit inbjudna till det svenska ordförandeskapets avslutningsmingel i Strasbourg.

  – Av någon anledning är inbjudan bara på franska. Det verkar som om regeringen har svårt att få folk att gå dit eftersom vi har fått inbjudan flera gånger, skrattar Henrik Alexandersson.

  I barockpalatset Palace des Rohan från 1700-talet – precis bredvid katedralen i centrala Strasbourg – bjuder den svenska regeringen på gåslever och champagne, franska ostar och viner, svensk julskinka och Janssons frestelse.

  Flaskor med Absolut vodka ställs fram tillsammans med en chokladfontän, efterrätter och färsk frukt.

  Under kristallkronorna minglar den nuvarande svenska Europaministern och blivande kommissionären Cecilia Malmström med bland annat parlamentariker och politiska tjänstemän. Parlamentets talman Jerzy Buzek håller tal och tackar Sverige för ett väl genomfört ordförandeskap.

  Christian Engström pratar med bland annat de moderata parlamentarikerna Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt. ”Hör av dig om ni går vidare”, säger en av de svenska kollegorna innan han går från festen.

  Kvällen avslutas med öl på en bar innan piraterna åker hem till sina hotell.

  Men tillbaka till den politiska vardagen. Det är torsdag den 17 december och sista dagen innan jullovet. Christian Engström äter en sen frukost på det trestjärniga hotell han bor på.

  Klockan tio blir han hämtad av en chaufför i en av de särskilda bilar som parlamentarikerna kan utnyttja för resor till och från parlamentet.

  – Reglerna är absurda. Det är bara jag som parlamentariker som får åka i bilen. Assistenterna är inte tillåtna att åka med, utan får ta spårvagn istället. En gång hade vi saker vi var tvungna att gå igenom men Henrik fick ändå inte åka med.

  Hierarkierna är tydliga i parlamentet berättar Christian Engström. Inte bara mellan ledamöter och assistenter, utan också mellan olika ledamöter.

  De som suttit i parlamentet flera mandatperioder har högre status än nykomlingarna, samtidigt som utskottsordföranden och partigruppernas ledare står högre än andra ledamöter.

  Men allt arbete i parlamentet sker inte i plenum eller på utskotten. Också i korridorerna och i hissarna knyts kontakter och byggs allianser. Här finns en möjlighet att bestämma möten och diskutera politiska sakfrågor.

  Hissarna i Louis Weiss-byggnaden är ökänt långsamma och små. När det är dags för votering och ringsignalen upplyser ledamöterna att det är dags att ta sig till plenum blir det snabbt trångt.

  Christian Engström lyfter fram just denna informella bit som viktigt i det politiska arbetet. När SvD.se följer med honom blir det samtal med båda politiska motståndare och kollegor i hissen.

  Någon frågar vad som hänt med benet eftersom han går omkring med kryckor. ”Jag mötte mina politiska motståndare”, skämtar Engström och förklarar sedan att han skadat sig i samband med att han satte upp juldekorationer.

  – Det kanske är just i hissen som det viktigaste arbetet sker. Där kan man träffa folk, diskutera och göra upp om att man ska träffas, förklarar han.

  I plenum är det omröstning om bland annat EU:s budget och tillgången till dokument inom EU. Det vet dock Christian Engström inte om innan han fått röstlistan från den gröna partigruppen. Den ligger på hans plats i kammaren – plats 399 – och när SvD.se frågar hur han ska rösta inför voteringen blir svaret att han inte vet.

  – När jag kommer till min plats får jag en lista från den gröna gruppen. Så är det för alla ledamöter. Det är helt omöjligt att hålla reda på allt annars, förklarar han.

  Så är sessionen över för piraterna för den här gången.

  Voteringen är avklarad, väskorna packade och efter en lunch med soppa, schnitzel och päronlikör med assistenten Henrik Alexandersson tar Christian Engström taxin till flygplatsen utanför Strasbourg för resan hem till Sverige via Bryssel.

  Vad är du mest nöjd med under din tid här?

  – Helt klart telekompaketet. Det är det som hänt rent konkret. Annars är ju politik oftast en långsam process som tar tid.

  Annons
  Annons
  X

  Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 12

  Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 12

  Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 12

  Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 4 av 12

  Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 5 av 12

  Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 6 av 12

  Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 7 av 12

  Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 8 av 12

  Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 9 av 12

  Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 10 av 12

  Christian Engström, piratpartets ledamot i EU-parlamentet, har gjort sitt första halvår som parlamentariker.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 11 av 12
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 12 av 12
  Annons
  X
  Annons
  X