Annons
X
Annons
X

En pinsam klapp på den egna axeln

REPLIK | BOSTADSPOLITIK

Sverige har inte råd att inte bygga bostäder.
Veronica Palm

Regeringen har en heltäckande bostadspolitik, skriver bostadsministern på Brännpunkt
23/2. Man tar sig för pannan. Nu har regeringens uppenbara passivitet övergått till ren pinsamhet. Få tror i dag att regeringens ideologiskt betingade skattesänkningar ger fler jobb. Lika tydligt är det för alla och en var att det inte byggs fler bostäder när politiken lämnar över hela ansvaret till marknadskrafterna.

Bostadsministern strör lovord över den borgerliga regeringens politik samtidigt som bostadsbristen är skriande. En kvarts miljon unga vuxna är utan bostad. Sverige slår bottenrekord i nyproduktion av bostäder år efter år. Under 2011 påbörjades byggandet av 22 700 lägenheter, en minskning med 14 procent jämfört med året innan. Både hemlösheten och vräkningar av barnfamiljer ökar enligt Socialstyrelsen respektive Kronofogdemyndigheten. Alla kurvor pekar åt fel håll.

Annons
X

Då räcker det inte att klappa sig själv på axeln, läsa en utredning till och vänta på att de ”långsiktiga spelreglerna på bostadsmarknaden” ska ge effekt. Bostadsbristen blir allt allvarligare. Det betyder inte bara att vi förvägrar våra unga att flytta hemifrån, utan hotar också vår möjlighet till tillväxt och jobb. Sverige har inte råd att inte bygga bostäder.

För att få igång bostadsbyggandet krävs en aktiv politik. Jag gör inte anspråk på att ha alla svaren, men jag vet att det krävs aktivitet och hårt arbete för att vända utvecklingen i Sverige.

• Redan i år vill vi Socialdemokrater införa en investeringsstimulans för hyresrätter och studentlägenheter. Vår ambition är att nyproduktionen av hyresrätter mer än fördubblas. Dessutom satsar vi en halv miljard till lånegarantier för upprustning av miljonprogrammet. Dessa bostäder står inför nödvändig upprustning driven av naturligt slitage och åldrande, stundtals bristfälligt underhåll och är i behov av energieffektivisering.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Bostadsförsörjningslagen behöver skärpas genom att kommunerna får ett tydligare ansvar för att öka tillgången på bostäder. Vi vill ta initiativ till ett handslag mellan stat, näringsliv, kommuner och aktörerna på bostadsmarknaden för att utveckla miljonprogramsområdena.

  • Det behövs neutralitet och rättvisa mellan olika boendeformer. En nybyggd hyreslägenhet är 2 000 kronor dyrare per månad än ett nybyggt småhus eller en bostadsrätt, enligt en rapport som Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO gemensamt tagit fram. Det är inte anständigt att ha en politik som diskriminerar hyresrätten.

  Vi kommer inte att lösa bostadsbristen med enbart dessa förslag. Till skillnad från bostadsministern så är resultatet – fungerande bostadsmarknad – viktigare för mig än att applådera min egen politik. Att ta politisk ansvar handlar om att se verkligheten som den är och orka finna nya lösningar. Jag är beredd att pröva nya lösningar och vända på alla stenar. Sverige förtjänar så mycket bättre än idag. Det är hög tid att bygga Sverige starkt inför framtiden.

  VERONICA PALM (S)

  bostadspolitisk talesperson

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X