Annons

Anders Burman:En pessimists oväntade återkomst

Carl Schmitt gjorde sig känd som Tredje rikets kronjurist. Trots det tar flera dominerande vänsterteoretiker lärdom av den ultrakonservativa tänkaren, vars centrala verk nu finns tillgängligt på svenska. Anledningen är främst hans skoningslösa kritik av liberalismen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kan dagens vänster, med dess säregna kombination av utmanande, högst avancerade teoridiskussioner och planlöst famlande i den praktiska, konkreta politiken, ha något att lära av Carl Schmitt, den katolske, ultrakonservative tänkaren som på 1930-talet gjorde sig känd eller snarare ökänd som Tredje rikets kronjurist? Ja, svarar anmärkningsvärt nog flera av vår tids tongivande vänsterteoretiker, som Chantal Mouffe, Giorgio Agamben och Slavoj Žižek – för att bara nämna tre av de mest namnkunniga som på olika sätt tagit starka intryck av den nazianstuckne juristprofessorns teorier om suveränen, undantagstillståndet och det politiska.

Sent omsider har ett centralt verk av Schmitt – vars skrifter diskuterats livligt under de senaste decennierna, särskilt i hemlandet Tyskland men också på många andra håll – nu även blivit tillgängligt på svenska. Det är Svenja Hums som översatt Det politiska som begrepp (Daidalos, 167 s). Till den svenska utgåvan har Carl-Göran Heidegren skrivit en inledning som ger ett porträtt av den kontroversielle tänkaren och placerar in hans politiska teorier i deras idéhistoriska sammanhang. Boken innehåller också en efterskrift av den tyske juridikprofessorn (och Schmittlärjungen) Ernst-Wolfgang Böckenförde som med utgångspunkt i just ”Det politiska som begrepp” ger en fördjupad bild av Schmitts statsrättsliga tänkande.

Annons
Annons
Annons