Annons
X
Annons
X

20-årig man häktad för förberedelse till terrorbrott

Riksenheten för säkerhetsmål begärde på torsdagen en 20-årig man häktad misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

– En person har häktats under torsdagseftermiddagen i Stockholm, sade Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo till SvD.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En man hemmahörande i Stockholm misstänks på sannolika skäl, den högre misstankes graden, för förberedelser till terroristbrott. Mannen häktades under torsdagseftermiddagen i Attunda Tingsrätt i Sollentuna kommun.

– Vi har ingen övrig information att lämna i nuläget. Vi vill inte nu gå in på detaljer om den misstänkte personen, sade Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo till SvD.

Enligt häktningsframställan är mannen 20 år gammal och hemmahörande i en kommun strax norr om Stockholm. Han anhölls i måndags och brottet misstänks ha begåtts i januari i år, skriver Aftonbladet.

Annons
X

20-åringen togs in för förhör redan för drygt två veckor sedan, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, enligt Expressen, som även skriver att mannen sedan tidigare är ostraffad.

Säpo är mycket förtegen om information, och hänvisar till åklagare. Men att säkerhetspolisen agerar på det sättet är bra, tycker Magnus Norell, forskare i bland annat terrorism.

– Förhoppningsvis har man lärt sig en läxa, det gick inte så bra sist. Man agerade innan man tänkte till.

Norell syftar på hösten 2015, när Säpo höjde terrorhotsnivån från 3 till 4 på en femgradig skala, och en person efterlystes misstänkt för terrorplaner. Bilder spreds, presskonferenser hölls, men personen visade sig vara oskyldig. Det är inte ett vanligt sätt att agera på, enligt Norell.

– Ofta är man mycket förtegen till en början, och ibland säger man inget alls. Det är vanligt att man är väldigt nedtonad som man är nu, vilket är klokt.

SvD har sökt ansvarig åklagare, Ewamari Häggkvist.

Enligt tidiga uppgifter till SvD skedde gripandet i Stockholm, vilket Säpo inte bekräftar.

Annons
Annons
X
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X