Annons
X
Annons
X

En perfektionist berättar

Loretta Lux fotograferar unga människor med transparent hud och ålderdomliga kläder. Men som alla barn kräver de både tid och tålamod. Något konstnären inte längre har.

Med stora oseende ögon betraktar Loretta Luxs modeller besökaren.

Loretta Lux har genom åren porträtterat mängder av barn, oftast tillhörande vänner men också en eller annan som utseendemässigt råkat intressera henne. John är det senaste fyndet. Han är åtta år gammal, men ser mycket äldre ut där han står i en sliten slipover som andas 70-tal, med en tillhörande nopprig röd slips.

– Han är ett av de absolut sista barnporträtten. Jag orkar inte mer. Jag är perfektionisten som har övermannats av mitt arbete. Numera tar det månader att färdigställa en enda bild, säger Loretta Lux.

Annons
X

Vad som kommer sen, efter barnbilderna, vet hon inte men hon berättar att hon letar efter ett nytt ämne att utforska. Och forskandet gör hon i datorns värld. Photoshop är det verktyg Lux behärskar till fulländning, trots gedigen konstutbildning i klassiskt måleri.

– Jag jobbar alltid, men är sällan effektiv. Bilderna skapas förvisso på samma sätt i datorn som på duk. Färg, form och komposition är detsamma, men i datorn kan jag göra upp till femtio olika versioner innan jag blir nöjd. Hur skulle det gå till om jag målade?

Det är lätt att förstå att Loretta Lux har svårt att lämna barnen därhän för när vi promenerar runt i utställningen och hon presenterar två verk som ”hyllvärmare”. En bild föreställer en ensam hund och den andra en jägare med sin fyrbente vän.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Mina samlare vill bara ha typiska verk och därför är det bara barnbilderna som säljer. Jägaren tilltalar dock av någon anledning homosexuella, berättar hon.

  Lux har ett okomplicerat förhållningssätt till den kommersiella delen av sitt arbete. Och talar gärna och utförligt om sin ”förvåning” över hur priserna skjutit i höjden. De större säljs för nästan 300 000 kronor styck och nu har allt gått så bra att hon lämnat Dresden för Monaco.

  – Jag blir upprörd på idrottsstjärnor som säger att de flyttat dit för klimatets skull. Det är klart att jag bor där för att slippa betala så mycket skatt.

  – Det är en temporär lösning för egentligen har jag inga dyra vanor och drömmer inte om ett glamouröst liv. Men ett litet hus med trädgård hoppas jag kunna köpa en dag. Kanske i Spanien eller Italien, eller vad tycker du?

  Uppväxten i det dåvarande Östtyskland har präglat Loretta Lux. Hon berättar om andra världskrigets dunkla slöjor som aldrig riktigt lämnat staden. Och om hur hon som liten upplevde det kommunistiska styret.

  – Det var som att leva i ett fängelse och redan som tonåring ville jag bara därifrån. Det är omöjligt att stötta ett system som håller sin befolkning fången, säger hon.

  Loretta Lux hittade sitt andningshål i konsten och vältrade sig i den skönhet som Rafael och Velázquez förmedlade. Det finns också en likhet mellan Lux fotoporträtterade barn och de unga som stod modell för de stora mästarna.

  Det storvulna uttrycket, barnens oförmåga att leva ut iklädda vuxenvärldens bojor. Men också önskan att förmedla en slags fulländning. Särskilt en bild från 2003 fångar uppmärksamheten, The fish. En liten flicka sluter sina ögon medan hon håller hårt i en glänsande fisk. I bakgrunden ett litet kar till bredden fyllt av vatten.

  Konstnären balanserar nära en gräns som en tår i ögonvrån på modellen hade överskridit. Ett imaginärt porträtt eller ren Hötorgskonst? Och vad betyder bilden – egentligen? Lux ger inga svar, utan ler bara lite underfundigt och berättar att den här bilden även är hennes personliga favorit. Istället kommer vi att tala om skönhet som begrepp.

  – Skönhet är absolut viktigt för mig, men tvinga mig bara inte att beskriva vad det är. Vi lever i en modern värld där allt är satt i konstant förändring, säger Loretta Lux.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X